Europenii vor plati mai putin din iulie pentru apeluri si SMS-uri in strainatate
Data publicarii: 25-03-2009 | DiverseCalatorii europeni vor plati mai putin pentru SMS-uri si apelurile catre retele de telefonie mobila straine incepand din 1 iulie, potrivit unui compromis obtinut marti intre Parlamentul European si presedintia ceha a Uniunii Europene, relateaza AFP.
Negociatorii au convenit sa devanseze cu doua luni intrarea in vigoarea a plafonului maxim de 43 de eurocenti pe minut pentru orice apel efectuat de pe un telefon mobil din strainatate si sa il scada la 39 de eurocenti in iulie 2010 si apoi 35, in iulie 2011. In prezent, tarifele ajung la 46 de eurocenti.
Preturile apelurilor primite din strainatate pe mobil vor fi de maxim 19 eurocenti, pentru ca in iulie 2009 pragul maxim sa fie redus la 15, iar in iulie 2011 la 11 eurocenti.
Parlamentul si tarile UE erau chemate sa revizuiasca reglementarea din 2007 in domeniul roamingului, care expira la sfarsitul lunii iunie 2010.
De asemenea, incepand din aceasta vara, operatorii de telefonie vor factura convorbirile la secunda. Ei au totusi posibilitatea sa factureze o suma forfetara pentru primele 30 de secunde de convorbire. Pana in prezent, clientii plateau un minut intreg, chiar daca apelul lor dura doar cateva secunde.
Negociatorii au decis, pe de alta parte, sa fixeze la 11 eurocenti tariful maxim al SMS-urilor trimise in strainatate, fata de 29 de eurocenti media actuala in UE, ce reprezenta aproape de 10 ori mai mult decat tariful pentru un SMS in tara. In unele tari, in prezent tariful pentru SMS-urile trimise in strainatate atinge si 80 de eurocenti.
Negociatoarea Parlamentului Europeana, liberala romanca Adina-Ioana Valean, s-a declarat multumita de acest compromis, spunand ca are speranta ca acesta sa fie aprobat de ministrii celor 27 de state membre si plenul PE pana in luna aprilie, iar "consumatorii europeni sa poata beneficia de aceste masuri inca din aceasta vara".
In plus, pentru a evita facturi prea mari pentru cei care navigheaza pe internet in strainatate pe o retea mobila, va fi stabilit un plafon de 1 euro pe megaoctet descarcat pentru vanzarea en gros incepand de vara viitoare. Acest tarif va fi redus la 80 de eurocenti dupa un an si la 50 de eurocenti in iulie 2011.
Pe de alta parte, operatorii vor fi obligati ca incepand din iulie 2010 sa intrerupa automat accesul clientilor lor la internet, in cazul in care transferurile lor de date depasesc 50 de euro pe luna, cu exceptia cazului in care au solicitat un prag superior. Clientii vor fi avertizati cand au atins 80% din acest prag si intrebati daca doresc o suplimentare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial