Laureat Nobel: Planul de salvare a bancilor este o hotie la adresa poporului american

Data publicarii: 26-03-2009 | Finante-Banci

Planul guvernului american de a elibera bancile de active toxice de un trilion de dolari va expune contribuabilii americani la un risc prea mare, crede economistul Joseph Stiglitz.

Laureat al premiului Nobel pentru economie, acesta avertizat, la doar o zi dupa ce indicele Dow Jones a sarit cu sapte procente pe fondul optimistului legat de parteneriatul public privat, ca planul are multe gauri si reprezinta "o jefuire a poporului american".

Profesorul Stiglitz este in fruntea unei liste de economisti de top si oameni de afaceri care cred ca planul secretarului Trezoreriei ar putea sa nu fie chiar atat de reusit pe cat pare.

In fapt Stiglitz arata ca guvernul americfan foloseste contribuabilii pentru a garanta riscurile de scadere, anume ca aceste active vor continua sa scada, in vreme ce riscurile pozitive sunt oferite investitorilor privati precum companii de asigurari, investitorii in obligatiuni sau fondurile.

"Sincer, aceasta este un jaf al poporului american. Nu cred ca va functiona deoarece cred ca va exista multa manie pentru punerea pierderilor atat de mult pe umerii contribuabilului american."

Comentariile sale le completeaza pe ale altui laureat Nobel- Paul Krugman. Acesta declarase luni ca planul va esua aproape sigur, ceea ce ii da un sentiment de "disperare".

Antena3