GM si Chrysler ar trebui sa intre in faliment pentru a supravietui, spun oficialii americani

Data publicarii: 31-03-2009 | International

Grupul de lucru pentru sectorul auto, al administratiei Obama, a anuntat luni ca "cea mai buna sansa de supravietuire a General Motors si Chrysler ar fi sa intre sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare", care le-ar permite sa se restructureze sub supraveghere judiciara, arata AFP.

"Cea mai buna sansa de supravietuire a celor doi constructori auto americani ar fi cererea pentru intrarea sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare, o actiune rapida si sigura" este concluzia grupului de lucru, inaintea prezentarii unui plan pentru sustinerea industriei auto, de catre presedintele Statelor Unite, Barack Obama.

Echipa presedintelui a explicat ca, spre deosebire de o lichidare, in urma careia compania este divizata si vanduta, sau de un faliment clasic, prin care un grup se poate confrunta cu litigii timp de mai multi ani, o asemenea actiune - in cazul in care este necesara in cazul de fata - ar ajuta GM si Chrysler sa scape de vechile datorii si "sa gaseasca calea spre succes".

Capitolul 11 din legea americana privind falimentul permite unei companii sa intre sub protectia justitiei, ceea ce ii acorda timp pentru restructurare si o pune la adapost de cererile creditorilor.

Un consilier al administratiei Obama a spus luni ca GM si Chrysler LLC trebuie sa isi revizuiasca planurile de iesire din criza si sa faca mai multe concesii, pentru a justifica banii primiti de la contribuabili, iar falimentul ar putea fi ultima lor sansa.

Declaratiile privind cele doua mari companii americane vin in conditiile in care directorul general al General Motors, Rick Wagoner, a demisionat duminica, in contextul presiunilor exercitate de administratia Obama.

NewsIn