Ministerele vor introducerea sporului de antena si de solicitare neuropsihica in salariul de baza
Data publicarii: 31-03-2009 | DiverseReprezentantii Ministerelor Sanatatii, Culturii si Transporturilor au propus, in discutiile purtate luni la Ministerul Muncii, introducerea in salariul de baza a mai multor sporuri, precum sporul de preventie, primele de stabilitate, sporul pentru solicitare neuropsihica si cel de antena.
Astfel, Ministerul Sanatatii propune introducerea in salariul de baza a sporului de preventie de 11% acordat personalului contractual din unitatile sanitare publice si a primelor de stabilitate, respectiv cota lunara aferenta, pe functii, grade si trepte profesionale.
Reprezentantii Ministerului Culturii ar dori introducerea in legea unica a salarizarii a sporului pentru solicitare neuropshica de 5% pentru fiecare treapta sau grad detinute, a indemnizatiilor de conducere (10-55%) si a indemnizatiei de grad profesional (25-55%) in salariul de baza al managerilor publici.
Ministerul Transporturilor a cazut de acord cu sindicatele din domeniu pentru includerea in salariul de baza a sporului pentru conditii vatamatoare (antena) de 10%.
De asemenea, Agentia Nationala a Functionarilor Publici doreste includerea sporului pentru activitatea de baza desfasurata de nevazatori in salariul de baza al acestora si solicita ca sporurile sa fie introduse in salariul de baza "in asa-numitul supliment al posturilor".
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) propune, la randu-i, introducerea sporului pentru conditii deosebit de periculoase, de 50-75% din salariul de baza, in salariul de baza pentru salariatii care-si desfasoara activitatea in institutele nationale de referinta si laboratoarele sanitar-veterinare.
Institutia mai doreste introducerea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de 50% din salariul de baza al angajatilor din directiile de sanatate publica si ai ITM, precum si a sporului pentru conditii de stres de 15% din salariul de baza.
Reprezentantii sindicatelor si ai Ministerului Muncii au stabilit sa se intalneasca din nou pe 7 aprilie, cand trebuie sa vina cu propuneri clare privind modul de ierarhizare a functiilor si continutul legii unice de salarizare.
Vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor, Vasile Lincu, a declarat ca printre cele cinci criterii de ierarhizare a functiilor s-ar putea numara si nivelul de studii al salariatilor, responsabilitatea, credibilitatea si statutul special.
Reprezentantii sindicatelor au solicitat Ministerului Muncii ca, in paralel cu negocierile privind legea unica de salarizare, sa fie elaborata si o lege unica a pensiilor pentru a se putea elimina discrepantele existente in prezent intre pensiile mici si cele foarte mari.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat ca se doreste finalizarea legii unice de salarizare pana la finalul lunii decembrie, pentru a putea fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online