Comisia Europeana a renuntat la plangerile impotriva metodei de taxare internationala a MasterCard

Data publicarii: 02-04-2009 | International

Executivul Uniunii Europene a renuntat miercuri la plangerea facuta impotriva comisioanelor de tranzactionare impuse de MasterCard, punand capat unei dispute de 15 luni ce a ridicat semne de intrebare in legatura cu un posibilitatea formarii unui nou sistem paneuropean de plati, relateaza Reuters.

Disputa cu MasterCard facea parte dintr-o ofensiva mai ampla a Uniunii Europene (UE) de a sustine cresterea economica prin alcatuirea unei piete unice de bunuri si servicii, mai accesibila prin comisioare bancare mai mici.

Comisia Europeana a decis in decembrie 2007 ca taxele pentru tranzactionarile multilaterale internationale (MIF) practicate de MasterCard pentru credite si pentru cardurile de debit Maestro incalca regulile anti-trust din UE si trebuie sa fie schimbate in termen de sase luni.

MasterCard a respins decizia si a inaintat un recurs Curtii Europene de Justitie, caz ce nu a fost incheiat pana in prezent. De asemenea, grupul si-a majorat comisioanele in octombrie.

Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat miercuri ca nu vede niciun motiv pentru care sa continue procesul cu MasterCard, din moment ce grupul american a decis sa reduca taxele de tranzactionare MIF la 0,3% pentru cardurile de credit si la 0,2% pentru cardurile de debit.

Comisioanele MasterCard pentru tranzactionarile internationale au variat in 2007 intre 0,8% si 1,9%.

Kroes a spus ca masurile luate de MasterCard pentru a reduce comisioanele vor avantaja retailerii si consumatorii.

"Vom implementa indeaproape implementarea in urmatoarele luni", a spus Kroes. Procesul impotriva comisioanelor de 0,7% impuse de Visa Europe continua.

NewsIn