Analistii estimeaza ca BCE va cobori dobanda cheie la un nivel minim record de 1%

Data publicarii: 02-04-2009 | International

Economistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce joi dobanda cheie la un nou minim record de 1% si ca va intensifica eforturile de a directiona fondurile de la banci catre companiile si cetatenii Uniunii Europene, relateaza Reuters.

De la ultima intrunire a BCE, statisticile au confirmat ca economia zonei euro a continuat probabil sa se comprime la inceputul lui 2009, in timp ce inflatia este pe punctul de a scadea semnificativ, indicand nevoia de noi actiuni din partea bancii centrale.

Economistii considera ca sunt sanse foarte mici ca BCE sa urmeze masurile luate de alte banci centrale si sa anunte un program de cumparare a datoriilor, pe 2 aprilie, cand liderii tarilor G20 urmeaza sa se intalneasca la Londra pentru a discuta un raspuns comun la criza financiara.

Comentariile facute de oficiali ai institutiei, printre care si vicepresedintele Lucas Papademos, sugereaza ca BCE incepe sa ia in calcul ideea cumpararii de obligatiuni. Insa, pentru moment, piata considera ca BCE va extinde termenul de scadenta al creditelor la 12 luni sau mai mult, fata de sase luni in prezent.

Cei mai multi economisti consultati de Reuters prevad ca dobanda de refinantare va fi coborata cu 0,5 puncte procentuale, un numar mai mic de specialisti mizand pe o coborare de 0,25 puncte procentuale sau pe mentinerea la nivelul actual de 1,5%.

De asemenea, analistii estimeaza ca BCE va cobori dobanda la depozitele pentru o zi (overnight) cu mai putin decat pe cea de refinantare. Unii economilti considera ca BCE ar putea reduce dobanda principala de refinantare in mai multe etape.

"Exista riscul de a scinda reducerea la 1%. Ar putea cobori dobanda cu 25 puncte de baza acum si cu 25 puncte de baza in mai", a declarat Stephen Gallo, analist in cadrul Schneider Foreign Exchange.

NewsIn