Analistii estimeaza ca BCE va cobori dobanda cheie la un nivel minim record de 1%
Data publicarii: 02-04-2009 | InternationalEconomistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce joi dobanda cheie la un nou minim record de 1% si ca va intensifica eforturile de a directiona fondurile de la banci catre companiile si cetatenii Uniunii Europene, relateaza Reuters.
De la ultima intrunire a BCE, statisticile au confirmat ca economia zonei euro a continuat probabil sa se comprime la inceputul lui 2009, in timp ce inflatia este pe punctul de a scadea semnificativ, indicand nevoia de noi actiuni din partea bancii centrale.
Economistii considera ca sunt sanse foarte mici ca BCE sa urmeze masurile luate de alte banci centrale si sa anunte un program de cumparare a datoriilor, pe 2 aprilie, cand liderii tarilor G20 urmeaza sa se intalneasca la Londra pentru a discuta un raspuns comun la criza financiara.
Comentariile facute de oficiali ai institutiei, printre care si vicepresedintele Lucas Papademos, sugereaza ca BCE incepe sa ia in calcul ideea cumpararii de obligatiuni. Insa, pentru moment, piata considera ca BCE va extinde termenul de scadenta al creditelor la 12 luni sau mai mult, fata de sase luni in prezent.
Cei mai multi economisti consultati de Reuters prevad ca dobanda de refinantare va fi coborata cu 0,5 puncte procentuale, un numar mai mic de specialisti mizand pe o coborare de 0,25 puncte procentuale sau pe mentinerea la nivelul actual de 1,5%.
De asemenea, analistii estimeaza ca BCE va cobori dobanda la depozitele pentru o zi (overnight) cu mai putin decat pe cea de refinantare. Unii economilti considera ca BCE ar putea reduce dobanda principala de refinantare in mai multe etape.
"Exista riscul de a scinda reducerea la 1%. Ar putea cobori dobanda cu 25 puncte de baza acum si cu 25 puncte de baza in mai", a declarat Stephen Gallo, analist in cadrul Schneider Foreign Exchange.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice