SUA si China au decis infiintarea unui grup pentru un dialog strategic si economic

Data publicarii: 02-04-2009 | International

Statele Unite si China au convenit miercuri sa stabileasca un grup pentru "un dialog strategic si economic", care sa se reuneasca mai tarziu anul acesta, la Washington, relateaza Reuters.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, le-a cerut marti celor doua tari sa colaboreze mai strans pentru a scoate economia mondiala din recesiune, spunand ca aceasta cooperare ar putea evita formarea de divergente intre principalele economii si economiile emergente.

"Cele doua parti au decis sa stabileasca un Dialog SUA-China strategic si economic", a informat Casa Alba, dupa intalnirea dintre presedintii Barack Obama si Hu Jintao inainte de summitul G20 de la Londra.

"Cele doua parti vor avea prima runda de dialog la Washington vara aceasta", a spus el.

Potrivit Casei Albe, secretarul trezoreriei, Timothy Geithner si vicepremierul chinez Wang Qishan vor prezida discutiile economice.

Obama a spus, la inceputul discutiilor, ca spera ca cele doua parti vor consolida relatia, pentru a se face fata provocarilor mondiale.

Hu a subliniat angajamentul Chinei pentru consolidarea controlului macroeconomic si pentru extinderea cererii interne, potrivit Casei Albe. Cei doi lideri au convenit sa colaboreze pentru consolidarea sistemului financiar.

Obama s-a intalnit miercuri pentru prima oara cu presedintele Hu Jintao, in contextul in care cooperarea economica dintre cele doua puteri traverseaza o perioada tensionata si dupa un incident naval in Marea Chinei intre vase apartinand celor doua tari.

Cu mai putin de o luna inainte de reuniunea de la Londra, China a "hartuit", potrivit Washingtonului, o nava a marinei americane in Marea Chinei de Sud. Dupa aceea, banca centrala a Chinei a evocat inlocuirea dolarului ca moneda de rezerva internationala, o propunere respinsa imediat de americani.In ceea ce il priveste pe premierul chinez Wen Jiabao, el s-a declarat ingrijorat de "siguranta" investitiilor chineze in bonuri de tezaur americane.

NewsIn