FMI lanseaza un fond pentru combaterea finantarii terorismului si spalarii de bani

Data publicarii: 02-04-2009 | International

FMI a anuntat miercuri lansarea unui fond tematic pentru combaterea spalarii de bani si finantarii terorismului, relateaza AFP.

Fondul, primul dintr-o serie de "fonduri tematice", caruia i-au fost alocate 31 de milioane de dolari pentru o perioada de cinci ani, va fi operational incepand din 1 mai, a anuntat FMI intr-un comunicat.

Arabia Saudita, Coreea de Sud, Franta, Marea Britanie, Japonia, Luxembourg, Norvegia si Elvetia vor asigura doua treimi din finantarea necesara pentru functionarea fondului, potrivit FMI, care a adaugat ca sunt in curs discutii si cu alti potentiali donatori.

Cererea pentru asistenta tehnica oferita de FMI este in crestere, atat pe fondul crizei economice si financiare actuale, cat si pentru ca tarile incearca sa isi consolideze institutiile, potrivit comunicatului. In aceste conditii, mai multe fonduri tematice "vor oferi o acoperire geografica globala si un control tematic specializat", afirma FMI, care precizeaza ca noi fonduri de acest tip vor fi lansate anul viitor. Acestea se vor concentra, printre altele, pe politica si administrarea veniturilor, managementul resurselor naturale, administrarea finantelor publice, stabilitatea sectorului financiar si dezvoltarea tarilor sarace.

In ceea ce priveste combaterea finantarii activitatii teroriste, Romania promoveaza schimbul de experienta intre state si gazduieste la Bucuresti miercuri si joi un seminar regional pe aceasta tema.

Principala rezolutie ONU care se refera la combaterea si prevenirea finantarii terorismului este Rezolutia 1373 adoptata in 2001, cand turnurile gemene din New York "inca mai fumegau".

NewsIn