Asirom: Asiguratorii cu tarife mici la RCA au inceput deja sa aiba probleme
Data publicarii: 02-04-2009 | AfaceriAsiguratorii care mizeaza pe cresterea afacerilor prin subtarifarea riscului la RCA ajung inevitabil in imposibilitatea de a onora despagubirile datorate clientilor, probleme care au aparut deja in randul unor companii, a declarat directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom.
"Companiile care vor tinti cresteri prin subtarifarea riscului, vor ajunge cu siguranta in imposibilitatea onorarii despagubirilor datorate. Uitati-va in piata, exista cel putin o companie care din cauza preturilor prea mici cu care a vandut RCA, deja a inceput sa se confrunte cu probleme", a spus directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom, Catalin Stroe, fara a da detalii.
El a mentionat ca Asirom si-a asumat chiar riscul sa piarda un numar de clienti pe segmentul de asigurari de raspundere civila obligatorie (RCA), in conditiile in care a majorat primele pentru a putea onora cererile de despagubire.
Multe firme de asigurari au practicat tarife joase pentru RCA pentru a atrage clienti si a-si majora cota de piata, in perioada de boom al pietei auto din ultimii ani.
Reprezentantul Asirom a atras atentia asupra evolutiei greu de previzionat a daunelor din vatamari corporale, precizand ca, anul trecut, numarul persoanelor accidentate a crescut cu circa 30%.
"Oamenii acestia vor solicita despagubiri incepand cu partea a doua a anului 2009 si chiar din 2010, in conditiile in care este vorba de o perioada de minim sase luni sau chiar un an pana se solutioneaza dosarul", a spus Stroe.
Nivelul acestor daune este stabilit de instante, iar asiguratorii nu pot sti inainte, pentru a-si constitui un nivel de rezerva adecvat, cat este volumul despagubirilor. Acesta poate varia semnificativ: pentru un caz anume poate fi vorba despre 10.000 euro sau de 100-200.000 euro, a explicat directorul din Asirom.
Tot in aceasta perioada de criza sporeste si riscul de frauda in asigurari, a mentionat el. "Intarim vigilenta si departamentele anti-frauda, mai ales in ce priveste asigurarile auto, de proprietati si de bunuri", a mai spus Stroe.
In acest an, criza forteaza asiguratorii din piata sa faca profit, in conditiile in care actionarii nu vor mai face injectii de capital la nivelul de pana acum, a aratat reprezentantul asiguratorului.
Compania Asirom, controlata de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), ocupa in 2008 pozitia a treia pe piata romaneasca de asigurari, cu o cota de piata de 8,43%.
VIG mai detine in Romania companiile Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial