Asirom: Asiguratorii cu tarife mici la RCA au inceput deja sa aiba probleme
Data publicarii: 02-04-2009 | AfaceriAsiguratorii care mizeaza pe cresterea afacerilor prin subtarifarea riscului la RCA ajung inevitabil in imposibilitatea de a onora despagubirile datorate clientilor, probleme care au aparut deja in randul unor companii, a declarat directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom.
"Companiile care vor tinti cresteri prin subtarifarea riscului, vor ajunge cu siguranta in imposibilitatea onorarii despagubirilor datorate. Uitati-va in piata, exista cel putin o companie care din cauza preturilor prea mici cu care a vandut RCA, deja a inceput sa se confrunte cu probleme", a spus directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom, Catalin Stroe, fara a da detalii.
El a mentionat ca Asirom si-a asumat chiar riscul sa piarda un numar de clienti pe segmentul de asigurari de raspundere civila obligatorie (RCA), in conditiile in care a majorat primele pentru a putea onora cererile de despagubire.
Multe firme de asigurari au practicat tarife joase pentru RCA pentru a atrage clienti si a-si majora cota de piata, in perioada de boom al pietei auto din ultimii ani.
Reprezentantul Asirom a atras atentia asupra evolutiei greu de previzionat a daunelor din vatamari corporale, precizand ca, anul trecut, numarul persoanelor accidentate a crescut cu circa 30%.
"Oamenii acestia vor solicita despagubiri incepand cu partea a doua a anului 2009 si chiar din 2010, in conditiile in care este vorba de o perioada de minim sase luni sau chiar un an pana se solutioneaza dosarul", a spus Stroe.
Nivelul acestor daune este stabilit de instante, iar asiguratorii nu pot sti inainte, pentru a-si constitui un nivel de rezerva adecvat, cat este volumul despagubirilor. Acesta poate varia semnificativ: pentru un caz anume poate fi vorba despre 10.000 euro sau de 100-200.000 euro, a explicat directorul din Asirom.
Tot in aceasta perioada de criza sporeste si riscul de frauda in asigurari, a mentionat el. "Intarim vigilenta si departamentele anti-frauda, mai ales in ce priveste asigurarile auto, de proprietati si de bunuri", a mai spus Stroe.
In acest an, criza forteaza asiguratorii din piata sa faca profit, in conditiile in care actionarii nu vor mai face injectii de capital la nivelul de pana acum, a aratat reprezentantul asiguratorului.
Compania Asirom, controlata de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), ocupa in 2008 pozitia a treia pe piata romaneasca de asigurari, cu o cota de piata de 8,43%.
VIG mai detine in Romania companiile Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile