Detroit, orasul in curs de evacuare

Data publicarii: 14-04-2009 | International

Detroit-ul a fost zeci de ani oras-simbol al Statelor Unite, sediu al celor trei mari producatori americani de automobile: General Motors, Chrysler si Ford. Prosperitatea sa a durat atata vreme cat masinile construite aici s-au bucurat de aprecierea pietei.

Primele probleme au aparut la inceputul anilor '90 cand japonezii au inceput sa se afirme ca alternativa viabila la masinile americane, mari consumatoare de combustibil. De atunci, situatia s-a agravat constant, iar astazi GM, cel mai mare producator auto american, este pe punctul de a-si declara falimentul.

Restructurarea semnificativa a activitatii si riscul inchiderii portilor au dus la o adevarata migratie a populatiei orasului. In consecinta, casele si-au pierdut abrupt din valoare, ajungand, in nenumarate cazuri, sa aiba preturi sub 1.000 dolari.

Potrivit statisticilor locale, in Detroit sunt peste 700 de case puse la vanzare la preturi mai mici de 3.000 dolari. Majoritatea acestora au intrat in posesia bancilor dupa ce proprietarii au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati ratele.

Randy Eissa detine o casa cu o suprafata de 150 mp pe care incearca de mai mult timp sa o vanda cu 500 de dolari, pret de cateva zeci de ori mai mic decat in 2007, cand a cumparat-o cu 72.000 dolari.

Potrivit agentilor imobiliari din zona, oamenii au renuntat la ideea de a castiga ceva de pe urma vanzarii caselor. Ei doar incearca sa scape de o proprietate a carei intretinere implica nenumarate costuri si taxe.

George Trifu