Profitul net al Petrom a scazut cu 48% in primul trimestru, la 506 milioane lei
Data publicarii: 08-05-2009 | AfaceriCea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom (SNP) a obtinut un profit net de 506 milioane lei, in primul trimestru al acestui an, cu 48% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, sub influenta negativa a ieftinirii titeiului, care i-au redus veniturile cu o treime.
In primele trei luni ale anului trecut, Petrom obtinuse un profit net de 977,03 milioane lei. Afacerile companiei s-au cifrat la 3,04 miliarde lei, in primul trimestru din 2009, fiind cu 18,3% mai mici decat cele afisate in perioada similara din 2008, de 3,72 miliarde lei.
"Evolutia nefavorabila a preturilor la titei si situatia economica deteriorata, ce au continuat pe parcursul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre", a spus Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Scaderea profitului net, din primul trimestru al acestui an, a fost totusi atenuata de utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului valutar (instrumente de hedging). In schimb, profitul operational operational a fost afectat puternic de evolutia nefavorabila a preturilor la titei, comprimandu-se cu 83%, la 180 milioane lei (42,2 milioane euro).
In intervalul ianuarie-martie 2009, Petrom a atras venituri totale de 3,469 miliarde lei (813,1 milioane euro), cu 32% mai mici decat cele obtinute in primele trei luni din 2008, cand acestea fusesera de 5,146 miliarde lei. Totodata costurile totale ale companiei s-au redus cu 26,6%, la 2,929 miliarde lei (686,55 miliarde euro), in comparatie cu cele din primele trei luni ale anului trecut, care se cifrasera la 3,99 miliarde lei.
Mai multi analisti consultati de Reuters estimasera un profit net de 416 milioane lei (97,5 milioane euro) pentru Petrom, in primul trimestru, in scadere cu 48% fata de castigurile din perioada similara din 2008.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea o participatie de 20,11%.
Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat in 56,64 miliarde de titluri cu valorea nominala de 0,10 lei.
In sedinta de joi a Bursei de Valori Bucuresti, actiunile Petrom au avut una dintre cele mai spectaculoase evolutii din piata, inregistrand o apreciere cu 10%, pana la pretul de 0,209 lei/unitate, in asteptarea rezultatelor trimestriale de vineri, ceea ce da companiei o valoare de piata de 11,83 miliarde lei (2,86 miliarde euro).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI