Economia mondiala ar putea reincepe sa creasca in 2010, spune un oficial BCE

Data publicarii: 11-06-2009 | International

Economia mondiala ar putea reincepe sa creasca undeva intre sfarsitul anului acesta si mijlocul lui 2010, a declarat joi Christian Noyer, membru consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), fara a face referiri la politica monetara, informeaza Reuters.

"Anumiti indicatori arata o temperare a incetinirii economice in al doilea trimestru", a declarat Noyer in timpul unei vizite in China.

Totusi, Noyer a avertizat ca numarul somerilor, care continua sa creasca, ar putea afecta consumul si perspectivele de crestere economica, desi deflatia ar putea sprijini puterea de cumparare.

BCE a redus dobanda cheie la 1%, in contextul recesiunii mondiale si crizei financiare, iar analistii se asteapta ca nivelul acesteia sa se mentina si in 2010, in timp ce zona euro iese usor din recesiune. 

Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International (FMI), a spus recent ca economia mondiala ar putea sa iasa din criza in 2010, insa chiar si dupa acest moment sistemul financiar va trebui sa fie monitorizat indeaproape.

Seful FMI a spus ca, dupa criza asiatica din anii '90, analistii au crezut in mod eronat ca urmatoarele probleme vor fi provocate de pietele emergente. "Am uitat de economiile dezvoltate", a spus Strauss-Kahn.  

Saptamana trecuta, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a revizuit in scadere puternica previziunile de crestere economica pentru zona euro, estimand in prezent ca recesiunea se va adanci la 4,6% in acest an si la 0,3% in 2010.

In ceea ce priveste inflatia din zona euro, BCE a coborat usor previziunile, de la 0,4% la 0,3% in acest an. Pentru 2010, BCE a mentinut estimarile legate de inflatie, mizand pe o crestere a preturilor cu 1%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: