Firmele de leasing vand masini returnate la pachet, la preturi cu 40-50% mai mici decat in 2008
Data publicarii: 18-08-2009 | AfaceriFirmele de leasing vand masinile in tara si in strainatate la "pachete" de cel putin patru masini, la preturi mai mici cu 40-50% fata de pretul achitat initial in 2008, sustin reprezentanti ai pietei de leasing, chestionati de NewsIn.
"In general masinile s-au ieftinit, in medie, cu 40-50% fata de 2008, motiv pentru care firmele de leasing vand de multe ori in pierdere masinile recuperate", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu.
El a adaugat ca Impuls Leasing a vandut in primele sapte luni ale acestui an aproximativ de 600 de masini recuperate, circa 10% dintre acestea fiind vandute in tari precum Germania, Franta sau Austria.
"Exportam de aproximativ o luna si jumatate o parte dintre masinile recuperate. Preturile sunt mai mici la export, insa se vand la pachet", a mentionat Diaconescu, explicand ca in momentul actual trebuie sa incerci sa vinzi prin toate canalele disponibile.
Reprezentanti ai companiilor de leasing sustin ca intr-un pachet sunt incluse cel putin patru masini.
La randul sau, directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, a precizat ca firma pe care o conduce a promovat deja oferta de bunuri rulate si la nivel international, cu ajutorul platformei web a grupului Raiffeisen, care centralizeaza toate obiectele de leasing recuperate de subsidiarele Raiffeisen Leasing International.
"Prin intermediul acestui canal am reusit sa gasim interes pentru achizitia acestor bunuri in tari precum: Ungaria, Olanda, Polonia, Germania, Moldova, Albania, Grecia, Slovacia, unde exista clienti care obisnuiesc sa achizitioneze cu plata integrala mai multe unitati la pachet", a adaugat Mateescu.
Alti jucatori de pe piata de leasing au dezvoltat platforme online si sunt pregatiti sa exporte masini la nivel international, sub forma de licitatie.
Directorul general al VB Leasing, Peter Demmer a spus ca pana in prezent "nu a fost vandut niciun obiect in strainatate, dar platforma online Motrada, care se poate accesa prin intermediului site-ului companiei, poate facilita acest lucru pe viitor, mergand pe sistemul de licitatie".
El a explicat ca fiecare persoana sau companie isi poate face un cont, cu un nume de utilizator si parola unice, ce trebuie validat de VB Leasing, prin care ulterior poate participa la licitatiile afisate si poate cumpara obiectul selectionat in cazul in care devine castigator.
Masinile pe stoc sporesc costurile
Una dintre problemele cu care se confrunta companiile de leasing este ca daca incearca sa tina prea mult masinile recuperate in speranta unui pret mai bun, le cresc costurile de parcare si intretinere, in conditiile in care valoarea de piata a masinii oricum scade, dat fiind ca vechimea acesteia creste.
Astfel, pierderile companiei pot fi mai mari daca vehiculele stau 4-5 luni in parc, decat daca sunt revandute la preturi mai mici dar mai repede, a explicat directorul general al Impuls Leasing. El a adaugat ca are peste 500 de masini recuperate, dintr-un portofoliu de circa 30.000 de contracte active.
Costul pentru o masina "parcata" intr-un parc auto este de circa 50 de euro pe luna (fara TVA) pentru o masina, insa se pot face reduceri firmelor care aduc peste 20 de masini pana la circa 35 - 40 euro pentru o masina, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai unor parcuri auto din Bucuresti. In unele cazuri, in aceste preturi sunt incluse si doua spalari pe luna.
Mihaela Mateescu a mai spus ca Raiffeisen Leasing a avut mai tot timpul un stoc tampon de bunuri reposedate, care nu depasea 15 bucati, in schimb, numarul acestora a crescut din toamna anului trecut.
"Numai anul acesta am reusit sa vindem aproximativ 300 de vehicule recuperate", a spus Mateescu si a adaugat ca o mare parte dintre acestea sunt reprezentate de vehicule comerciale medii si grele.
"Compania a finantat de-a lungul timpului cu precadere vehicule comerciale, fiind recunoscuta in piata pentru acest lucru, de unde si categoriile de bunuri recuperate sunt reprezentate de: autobasculante, autobetoniere, autotractoare, autoutilitare, semiremorci si, intr-un numar mult mai redus, de autoturisme", a explicat ea.
Ea a adaugat ca, in prezent, pe pagina de internet a companiei se afla aproximativ 140 de autovehicule recuperate in urma rezilierii contractelor de leasing.
La randul sau, directorul general al VB Leasing mentiona ca numarul masinilor recuperate si aflate pe stoc la acest moment este de 836.
"Aceasta cifra este, insa, una flexibila, deoarece stocul se modifica mereu datorita vanzarilor acestor obiecte si de intrarea altora noi in stoc", a explicat Demmer si a precizat ca la sfarsitul lui iulie VB Leasing a inregistrat 25.518 contracte active.
El a adaugat ca, de la inceputul anului, VB Leasing a vandut 629 de bunuri recuperate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Revolut Business lansează în România conturile de economii pentru companii, cu dobândă de până la 4% pe an
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer