Datele privind industria si piata muncii arata ca recesiunea din Europa se tempereaza
Data publicarii: 02-09-2009 | InternationalRecesiunea sectorului productiei de prelucrare din zona euro s-a temperat luna trecuta peste estimarile initiale, iar rata somajului din Germania a scazut neasteptat, indicand ca economia regiunii continua sa se indrepte spre redresare, relateaza Bloomberg.
Indicele activitatii industriale din zona euro a crescut in iulie de la 46,3 la 48,2 puncte, potrivit Markit Economics, cel mai inalt nivel din ultimele 14 luni si peste estimarile din 21 august. Cresterea a adus indicele mai aproape de pragul de 50 puncte, care indica revenirea sectorului pe crestere.
In Germania, numarul de someri a scazut cu 1.000, la 3,46 milioane, depasind estimarile analistilor.
Economia zonei euro ar putea reveni pe crestere in acest trimestru, in contextul in care pachetele de stimuli majoreaza cererea si incurajeaza creditarea, in timp ce majorarea cererii din China ajuta comertul mondial. Cu toate acestea, revenirea ar putea fi limitata, in contextul in care disponibilizarile continua, marind somajul.
"Situatia din Europa se arata surprinzator de pozitiva. Germania pare sa revina mai repede decat ne asteptam", comenteaza Jim O'Neill, economist la Goldman Sachs.
Economia zonei euro a inregistrat o scadere modesta in al doilea trimestru, dupa ce Germania si Franta, cele mai mari economii din regiune, au revenit surprinzator pe crestere.
Totusi, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE), inclusiv guvernatorul Jean-Claude Trichet, au avertizat ca revenirea economiei sar putea confrunta cu dificultati, in contextul in care cresterea somajului reduce cheltuielile de consum.
Rata somajului din zona euro a crescut la 9,5% in iulie, cel mai inalt nivel din ultimul deceniu, potrivit statisticilor oficiale. Comisia Europeana estimeaza ca varful va fi atins anul viitor, cand rata somajului ar putea atinge 11,5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?