WWF: Aproape un sfert din populatia lumii este amenintata de inundatii, dupa topirea ghetarilor

Data publicarii: 03-09-2009 | Mediu

Aproape un sfert din populatia lumii este amenintata de inundatii, ca urmare a topirii ghetarilor din regiunea arctica, au avertizat reprezentantii World Wide Fund for Nature (WWF), intr-un raport publicat miercuri, sustinand ca nivelul oceanelor ar putea creste cu mai mult de un metru pana in 2100.

In prezent, potrivit raportului "Arctic Climate Feedbacks: Global Implications", regiunea arctica se incalzeste de doua ori mai rapid decat pamantul in ansamblu, ceea ce reprezinta o amenintare pentru intreaga planeta.

Pe de alta parte, pierderile masive de gheata vor influenta circulatia atmosferica si vremea din zona arctica si din imprejurimi. Astfel, temperaturile si precipitatiile din Europa si America de Nord vor suferi modificari drastice, afectand agricultura, padurile, precum si rezervele de apa.

In plus, solurile inghetate din regiunea arctica stocheaza dublul cantitatii de CO2 din atmosfera. Daca procesul de incalzire continua, suprafetele se vor subtia tot mai mult si vor elibera cantitati mari de carbon, sub forma de CO2 si metan - un gaz cu efect de sera foarte puternic. De altfel, nivelul metanului din atmosfera a crescut deja considerabil in ultimii ani, principala cauza fiind incalzirea tundrei arctice.

WWF s-a aliat cu mai multe organizatii de mediu din lume si a realizat o schema de tratat pentru conferinta de la Copenhaga, prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon, pana la un nivel care ne-ar tine departe de efectele negative ale incalzirii globale.

"Trebuie sa tinem cont de aceste semnale din regiunea arctica si sa facem tot posibilul ca la Copenhaga sa obtinem un acord care sa limiteze emisiile de gaz cu efect de sera", a precizat directorul general al WWF International, James Leape.

In luna decembrie, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor. Acordul aflat in vigoare - protocolul de la Kyoto - va expira peste 3 ani, in decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma sa ratifice un nou tratat de clima care sa fie aplicat incepand cu 2013.

NewsIn