WWF: Aproape un sfert din populatia lumii este amenintata de inundatii, dupa topirea ghetarilor
Data publicarii: 03-09-2009 | MediuAproape un sfert din populatia lumii este amenintata de inundatii, ca urmare a topirii ghetarilor din regiunea arctica, au avertizat reprezentantii World Wide Fund for Nature (WWF), intr-un raport publicat miercuri, sustinand ca nivelul oceanelor ar putea creste cu mai mult de un metru pana in 2100.
In prezent, potrivit raportului "Arctic Climate Feedbacks: Global Implications", regiunea arctica se incalzeste de doua ori mai rapid decat pamantul in ansamblu, ceea ce reprezinta o amenintare pentru intreaga planeta.
Pe de alta parte, pierderile masive de gheata vor influenta circulatia atmosferica si vremea din zona arctica si din imprejurimi. Astfel, temperaturile si precipitatiile din Europa si America de Nord vor suferi modificari drastice, afectand agricultura, padurile, precum si rezervele de apa.
In plus, solurile inghetate din regiunea arctica stocheaza dublul cantitatii de CO2 din atmosfera. Daca procesul de incalzire continua, suprafetele se vor subtia tot mai mult si vor elibera cantitati mari de carbon, sub forma de CO2 si metan - un gaz cu efect de sera foarte puternic. De altfel, nivelul metanului din atmosfera a crescut deja considerabil in ultimii ani, principala cauza fiind incalzirea tundrei arctice.
WWF s-a aliat cu mai multe organizatii de mediu din lume si a realizat o schema de tratat pentru conferinta de la Copenhaga, prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon, pana la un nivel care ne-ar tine departe de efectele negative ale incalzirii globale.
"Trebuie sa tinem cont de aceste semnale din regiunea arctica si sa facem tot posibilul ca la Copenhaga sa obtinem un acord care sa limiteze emisiile de gaz cu efect de sera", a precizat directorul general al WWF International, James Leape.
In luna decembrie, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor. Acordul aflat in vigoare - protocolul de la Kyoto - va expira peste 3 ani, in decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma sa ratifice un nou tratat de clima care sa fie aplicat incepand cu 2013.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice