Directorii principalelor banci din SUA ajutate de stat au castigat 3,2 miliarde dolari in trei ani
Data publicarii: 03-09-2009 | InternationalO suta de directori din 20 de banci americane ajutate cu bani publici au primit in total remuneratii de 3,2 miliarde dolari in ultimii trei ani, veniturile lor fiind cu 37% peste media celor incasate de managerii companiilor din componenta indicelui S & P 500, potrivit Institute for Policy Studies.
Potrivit studiului Institute for Policy Studies, un "think tank" liberal din Washington, valoarea totala a remuneratiilor nu include bonusurile ce ar putea proveni din pachetele de stock-options detinute.
Totusi, valoarea remuneratiilor a scazut in 2008, la 800 milioane dolari, de la 1,2 miliarde dolari in 2006 si 2007.
"Chiar si in momentele cele mai cinice, nu ne imaginam ca directorii americani pot, in goana lor dupa averi, sa arate atat de putine scrupule in zdruncinarea sistemului financiar mondial", comenteaza economistii Sarah Anderson si Sam Pizzigati, autori ai studiului, care sunt convinsi ca remuneratiile in exces au contribuit semnificativ la declansarea crizei.
Potrivit calculelor prezentate in studiu, valoarea medie a remuneratiilor a fost de 13,8 milioane dolari in 2008 la cele 20 de banci ajutate din bani publici, fata de o medie de 10,1 milioane dolari pe director in cazul companiilor incluse in indicele S&P 500 - nivel care depaseste deja de 319 ori salariul mediu al unui muncitor din Statele Unite.
Acest ecart s-a adancit, de altfel, in ultimele trei decenii. In anii '70, salariile directorilor erau de doar 30-40 de ori mai mari decat cele primite de muncitori, arata studiul.
In ciuda promisiunilor lui Barack Obama in aceasta privinta, autorii studiului estimeaza ca noua administratie din SUA nu a luat inca, pana in prezent, nicio masura concreta care sa vizeze "bula remuneratiilor managerilor din ultimii 30 de ani".
Studiul este publicat in contextul in care Franta a anuntat ca va promova la summit-ul G20 din 24-25 septembrie, de la Pittsburgh, o propunere ce vizeaza limitarea internationala a bonusurilor bancare. Propunerea Frantei este sustinuta deja de Germania si de Comisia Europeana, insa Marea Britanie, care gestioneaza principala piata financiara din Europa, si Statele Unite sunt mai rezervate.
Miercuri, presedintele forumului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, si-a declarat si el sprijinul pentru propunerea franceza.
Insa numerosi sefi de banci sustin ca limitarea platilor numai la nivel national in Franta ar fi ineficienta daca nu este aplicata si in celelalte mari economii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%