Angajatii aflati in concedii de boala, verificati de politie daca sunt acasa
Data publicarii: 12-09-2009 | ActualitateMinistrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, vineri, ca vrea sa introduca, de anul viitor,"modelul italian" in ceea ce priveste angajatii aflati in concedii de boala, adica politistii sa verifice daca aceste persoane sunt intr-adevar bolnave "in cazul in care nu apar in evidenta vreunui spital".
Bazac a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca angajatii aflati in concediu de boala trebuie sa fie ori la spital, ori acasa, iar "modelul italian" presupune ca politistii sa verifice daca persoanele respective sunt intr-adevar bolnave la domiciliu, transmite Mediafax.
"Am de gand sa fac un lucru extrem de clar privind concediile medicale, pentru ca medicii care dau concedii medicale sunt in reteaua Ministerului Sanatatii. Cei cu dosare de pensionare pe caz de boala din pacate nu sunt sub jurisdictia Ministerului Sanatatii. Iar in legatura cu concediile medicale, care sunt in momentul acesta evaluate la peste un miliard de lei anual, bani pe care ii platim din fondul asigurarilor de sanatate, cred ca aici trebuie gandita o cu totul alta strategie. Din pacate sau din fericire am sa folosesc «modelul italian», unde lucrurile sunt extrem de clare si transparente", a spus Bazac.
Acesta a sustinut ca persoanele aflate in concediu de boala sunt fie internate intr-un spital - si atunci apar in evidenta unitatii medicale - fie sunt bolnave la domiciliu si politia va verifica acest lucru.
"Daca nu se afla intr-una din cele doua situatii, atunci probabil ceva este in neregula cu el si lucrul acesta va fi penalizat. Politia face aceste controale. Daca este internat in spital, este in evidenta unui spital. Daca nu il gaseste acasa (politistul - n.r.) in perioada concediului, se anuleaza concediul si primeste o amenda. Mecanismul acesta se va implementa si in Romania", a adaugat Bazac.
Acesta nu a raspuns la intrebarea cum se va proceda daca persoanele respective nu ii deschid usa politistului trimis sa verifice daca sunt acasa.
Ministrul a admis ca politistii nu au bani nici sa prinda infractorii, dar a spus ca aceasta este situatia de acum, in timp ce el vorbeste de "un principiu general".
Potrivit ministrului Ion Bazac, "sistemul italian" urmeaza sa fie implementat in Romania de la 1 ianuarie 2010.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile