Angajatii aflati in concedii de boala, verificati de politie daca sunt acasa

Data publicarii: 12-09-2009 | Actualitate

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, vineri, ca vrea sa introduca, de anul viitor,"modelul italian" in ceea ce priveste angajatii aflati in concedii de boala, adica politistii sa verifice daca aceste persoane sunt intr-adevar bolnave "in cazul in care nu apar in evidenta vreunui spital".

Bazac a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca angajatii aflati in concediu de boala trebuie sa fie ori la spital, ori acasa, iar "modelul italian" presupune ca politistii sa verifice daca persoanele respective sunt intr-adevar bolnave la domiciliu, transmite Mediafax.

"Am de gand sa fac un lucru extrem de clar privind concediile medicale, pentru ca medicii care dau concedii medicale sunt in reteaua Ministerului Sanatatii. Cei cu dosare de pensionare pe caz de boala din pacate nu sunt sub jurisdictia Ministerului Sanatatii. Iar in legatura cu concediile medicale, care sunt in momentul acesta evaluate la peste un miliard de lei anual, bani pe care ii platim din fondul asigurarilor de sanatate, cred ca aici trebuie gandita o cu totul alta strategie. Din pacate sau din fericire am sa folosesc «modelul italian», unde lucrurile sunt extrem de clare si transparente", a spus Bazac.

Acesta a sustinut ca persoanele aflate in concediu de boala sunt fie internate intr-un spital - si atunci apar in evidenta unitatii medicale - fie sunt bolnave la domiciliu si politia va verifica acest lucru.

"Daca nu se afla intr-una din cele doua situatii, atunci probabil ceva este in neregula cu el si lucrul acesta va fi penalizat. Politia face aceste controale. Daca este internat in spital, este in evidenta unui spital. Daca nu il gaseste acasa (politistul - n.r.) in perioada concediului, se anuleaza concediul si primeste o amenda. Mecanismul acesta se va implementa si in Romania", a adaugat Bazac.

Acesta nu a raspuns la intrebarea cum se va proceda daca persoanele respective nu ii deschid usa politistului trimis sa verifice daca sunt acasa.

Ministrul a admis ca politistii nu au bani nici sa prinda infractorii, dar a spus ca aceasta este situatia de acum, in timp ce el vorbeste de "un principiu general".

Potrivit ministrului Ion Bazac, "sistemul italian" urmeaza sa fie implementat in Romania de la 1 ianuarie 2010.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: