AVAS a transmis spre aprobare Guvernului un proiect de ordonanta pentru sprijinirea afacerilor
Data publicarii: 14-09-2009 | ActualitateAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a transmis spre aprobare Executivului un proiect de ordonanta privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derularii afacerilor in vederea depasirii actualei crize economice, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Conform ordonantei, se instituie la nivelul AVAS un sistem de ajutor de stat pentru operatorii economici care au dificultati in implementarea masurilor din programele de restructurare sau de investitii, care au stat la baza acordarii ajutoarelor de stat in urma procesului de privatizare.
"AVAS va reanaliza termenele de realizare a masurilor si va putea, dupa caz, sa aprobe extinderea perioadei pana la care pot fi implementate aceste masuri cu o perioada maxima de doi ani. Astfel, agentii economici beneficiaza de sprijin in activitatea de realizare a investitiilor care au fost asumate in cadrul programelor de restructurare sau a programelor de dezvoltare regionala si in scopul mentinerii locurilor de munca", se arata in comunicatul AVAS.
Proiectul de ordonanta a fost propus la solicitarea operatorilor economici, beneficiari ai masurilor de ajutor de stat acordat in urma procesului de privatizare, care se confrunta cu efectele crizei economico-financiare mondiale, inregistrand o diminuare severa a volumului productiei contractate, fiind in imposibilitatea contractarii unor credite si in situatia de a fi nevoiti sa faca fata unor costuri superioare la materiile prime, materiale si servicii.
Pana la data aderarii la Uniunea Europeana, Consiliul Concurentei autorizase 70 de ajutoare de stat individuale, pentru operatori economici privatizati, avand ca obiectiv salvarea si restructurarea firmelor in dificultate si patru scheme de ajutor de stat, din care trei au avut ca obiectiv salvarea si restructurarea societatilor comerciale mici si mijlocii, in cadrul procesului de privatizare si o schema de abordare globala pentru investitii regionale. Mai exista si unele tipuri de masuri de sprijin care nu necesitau notificarea Consiliului Concurentei, intrucat reprezentau ajutoare de minimis sau ajutoare acordate operatorilor economici cu obiectul de activitate evidentiat in art.32 din Tratat, care pana la 1 ianuarie 2007 au fost exceptate de la notificare.
Propunerea de act normativ se refera la ajutoarele pentru care exista decizie emisa de Consiliul Concurentei, sau societati care au in derulare programe de restructurare si se afla in situatia prevazuta de art. 37 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2006, privind procedurile nationale in materia ajutorului de stat , aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 137/2008, care au masuri scadente cu termene de realizare 2009-2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice