Piata de fuziuni si achizitii ar putea ajunge la 2 mld. euro in 2009, de 3 ori mai putin ca in 2008
Data publicarii: Astazi, 15-09-2009 | AfaceriPiata fuziunilor si achizitiilor din Romania se cifra la circa 1,2 miliarde euro dupa primele opt luni ale acestui an si ar putea ajunge la 2 miliarde euro la finalul lui 2009, nivel de peste trei ori mai mic decat cel din 2008, a estimat, marti, directorul Raiffeisen Investment Romania.
"Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania era de circa 1,2 miliarde euro dupa primele opt luni ale acestui an si ar putea ajunge, in cel mai bun caz la 2 miliarde euro la finalul anului", estimeaza Ioana Filipescu, managing director la Raiffeisen Investment Romania.
Ea a adaugat ca piata de fuziuni si achizitii din Romania va avea un nivel scazut comparativ cu cel din 2008, cand era de circa 6-7 miliarde euro. De asemenea, Filipescu a spus ca se asteapta ca nici in 2010 piata de profil sa nu inregistreze o crestere, avand nevoie "de vreo 3-4 trimestre pana sa-si revina".
Reprezentantul Raiffeisen Investment a mai spus ca, din tranzactiile efectuate, numai 12% au fost investitii financiare, restul fiind mai mult de ordin strategic.
Domeniile de interes pentru fuziuni si achizitii sunt din energie, telecomunicatii, precum si diverse activitati de retail, cum ar fi cele din industria alimentara sau din farma, precum si din domeniul utilitatilor, a precizat, la randul sau, Jakub Korinek, directorul de investitii al Penta Investments, cu ocazia unui seminar de profil.
Pe de alta parte, unele companii ar putea sa dea dovada de creativitate si sa incerce sa preia firme cu dificultati financiare, pe fondul actualei crize, a precizat Gabriel Klarsfeld, M & A si private equity partner la Woolf Theiss. El a adaugat ca tot acum este momentul pentru restructurarea afacerilor, precum si a datoriilor acestora.
De asemenea, un plus de crestere ar putea fi dat de infrastructura, domeniu in care intervine insa rolul guvernului, ale carui actiuni nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, a mai spus Gabriel Klarsfeld.
In conditiile in care piata de fuziuni si achizitii este blocata in prezent, in lipsa unor finantari adecvate, Klarsfeld a precizat ca toate partile implicate ar trebui sa fie constiente de noile schimbari. Astfel, vanzatorii ar trebui sa-si adapteze asteptarile la noua realitate, investitorii ar trebui sa fie dispusi sa accepte si randamente ceva mai scazute decat pana acum, iar bancile sa inceapa sa dea din nou credite.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?