Albania se gandeste la adoptarea euro, ca sa evite o presiune prea mare a UE pe propria moneda

Data publicarii: 18-09-2009 | International

Albania ar trebui sa aiba in vedere inlocuirea monedei nationale cu euro, pentru a evita o presiune negativa a economiei Uniunii Europene asupra propriei monede, a declarat primul ministrul al tarii, Sali Berisha, citat de AFP.

"Trebuie sa fim realisti, euro este pe cale sa devina o problema majora pentru economia tarii noastre", a spus Berisha, la o conferinta a guvernatorilor de banci centrale din Europa de Sud-Est organizata la Tirana.

Euro s-a intarit puternic fata de moneda albaneza de la inceputul acestui an, de la 123,55 leka in ianuarie pana la 133,66 leka la inceputul lui septembrie, potrivit AFP.

"Euro pune presiune pe monedele nationale si am putea fi obligati intr-un viitor nu prea indepartat sa capitulam si sa nu mai continuam batalia cu moneda europeana", a afirmat premierul albanez.

Albania, una din cele mai sarace tari din Europa, are ca principali parteneri comerciali doi membri ai UE, Italia si Grecia, tari care gazduiesc importante comunitati de imigranti albanezi.

Pentru noul guvern albanez, investit miercuri de parlament, integrarea in UE este, de altfel, o mare prioritate. Tirana si-a depus in aprilie cererea de aderare la UE, dupa ce toate cele 27 de state membre au ratificat acordul de stabilizare si asociere cu Albania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: