Comisia Europeana cere masuri de reducere substantiala a deficitelor incepand cu 2011
Data publicarii: 18-09-2009 | InternationalComisia Europeana recomanda intr-un raport introducerea unor masuri semnificative pentru redresarea finantelor publice incepand din 2011, fara de care datoriile ar putea atinge sume record pana in 2020, in special in Irlanda si in Marea Britanie, relateaza AFP.
In acest document obtinut de AFP, ce ar urma sa fie folosit la discutia din octombrie a ministrilor de finante ai UE, Comisia subliniaza ca, "incepand cu 2011, este necesara o consolidare fiscala generala si foarte importanta, insa diferentiata in functie de stat, pentru a inversa tendinta ingrijoratoare de crestere a datoriilor raportat la produsul intern brut (PIB)".
Potrivit estimarilor Comisiei, in absenta altor masuri, in afara de retragerea planurilor de relansare, nivelul datoriilor ar urma sa "creasca progresiv", pana la 100% din PIB in 2016 in zona euro si in Uniunea Europeana. In 2020, deficitul ar urma sa ajunga la 115% in zona euro si la 120% in UE.
In 2008, datoriile reprezentau 69,3% din PIB la nivelul zonei euro si la 61,5% din PIB la nivelul UE, peste pragul de 60% prevazut prin Pactul European de Stabilitate.
In unele tari, datoriile vor creste exponential, urmand sa atinga 200% din PIB in Irlanda in 2020, aproape 190% in Marea Britanie si circa 175% in Letonia. Vor urma apoi Franta si Italia, cu deficite de circa 130%.
Timp de cativa ani, "eforturile de consolidare anuala vor trebui sa fie, in majoritatea tarilor, in medie cu mult peste 0,5% din PIB pe an", iar in multe cazuri, de peste 1% din PIB.
Potrivit estimarilor, chiar si cu un efort de redresare a finantelor publice de 1% din PIB pe an, datoria Irlandei va creste la 160% din PIB in 2020, iar datoriile Marii Britanii si Letoniei la 140% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul