Dinu Patriciu si Lado Gurgenidze au in vedere inca cinci-sase investitii in Europa de Est si Africa

Data publicarii: 02-10-2009 | Afaceri

Liberty Investments, fondul de investitii condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a cumparat Banca Populara a Georgiei, va mai face cinci-sase investitii in sectorul serviciilor financiare in tari din Europa de Est si Africa,a declarat Lado Gurgenidze, CEO al Liberty Investments.

"Liberty Investments va investi numai in domeniul serviciilor financiare in tari cu taxe reduse, un nivel mic al coruptiei si o economie deschisa - Georgia, cateva tari din estul Europei, Africa si poate Caraibe. Geografia nu conteaza si nu vom face decat cinci sau sase investitii in final. Acesta este modelul nostru de afaceri si asta este doar prima investitie a Liberty Investments," a spus Gurgenidze, facand referire la achizitia Bancii Populare din Georgia.

Economistul georgian, care a fost premier al tarii intre 2007 si 2008, mai are la activ restructurarea Bank of Georgia, pe care a preluat-o in 2004 cu o balanta de plati de 160 milioane de dolari si o cota de piata de 18%, aducand-o in trei ani la o balanta de plati de doua miliarde de dolari si o cota de piata de 34%.

"Nu spun ca pot sa repet performanta, nu este repetabila, mai ales ca deja exista un lider de piata. Dar intr-adevar, intr-o anumita masura voi concura cu o institutie pe care am construit-o", a spus Gurgenidze, care acum a preluat si functia de CEO al Bancii Populare din Georgia.

Intrebat cum a ales sa se asocieze cu omul de afaceri roman Dinu Patriciu, fostul premier georgian a raspuns: "Se intampla ca avem viziuni si valori foarte similare. E nevoie de ceva curaj, dar si sa stii ce trebuie facut in ceea ce priveste restructurarea de banci, mai ales in acea piata", a adaugat el.

Libertarian convins, Gurgenidze pledeaza pentru limitarea implicarii statului in economie. A ramas un apropiat al presedintelui Mihail Saakasvili, considerandu-se "parte a unei echipe", chiar daca nu mai detine nicio functie guvernamentala.

Despre perioada in care a fost premier, inclusiv pe timpul razboiului cu Rusia din luna august 2008, Gurgenidze spune ca a facut "ce era necesar pentru tara sa la acel moment".

"Sunt mandru ca mi-am servit tara in acea perioada - doua alegeri, stabilizarea economiei dupa razboi si in timpul crizei financiare, precum si procurarea unui ajutor de 4,5 miliarde de dolari, 35% din produsul nostru intern brut, si a unui acord stand-by cu FMI. Am plecat, pentru ca nu mai erau multe lucruri pe care le-as fi putut face in guvern pentru investitii suplimentare - conditiile pietei mondiale din ultimul an nu au mai fost deloc favorabile in acest sens", a explicat omul de afaceri.

El nu se vede reintorcandu-se in guvern, pentru ca este de parere ca exista "un conflict inerent pentru un libertarian sa faca parte din guvern. Asta doar daca nu are o misiune, spre exemplu a face guvernul mai responsabil, a-i reduce dimensiunile si aria de interferinta in viata de zi cu zi a cetatenilor. In Georgia, aceasta misiune a fost indeplinita cu ceva timp in urma", considera fostul premier.

NewsIn