Dinu Patriciu si Lado Gurgenidze au in vedere inca cinci-sase investitii in Europa de Est si Africa
Data publicarii: 02-10-2009 | AfaceriLiberty Investments, fondul de investitii condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a cumparat Banca Populara a Georgiei, va mai face cinci-sase investitii in sectorul serviciilor financiare in tari din Europa de Est si Africa,a declarat Lado Gurgenidze, CEO al Liberty Investments.
"Liberty Investments va investi numai in domeniul serviciilor financiare in tari cu taxe reduse, un nivel mic al coruptiei si o economie deschisa - Georgia, cateva tari din estul Europei, Africa si poate Caraibe. Geografia nu conteaza si nu vom face decat cinci sau sase investitii in final. Acesta este modelul nostru de afaceri si asta este doar prima investitie a Liberty Investments," a spus Gurgenidze, facand referire la achizitia Bancii Populare din Georgia.
Economistul georgian, care a fost premier al tarii intre 2007 si 2008, mai are la activ restructurarea Bank of Georgia, pe care a preluat-o in 2004 cu o balanta de plati de 160 milioane de dolari si o cota de piata de 18%, aducand-o in trei ani la o balanta de plati de doua miliarde de dolari si o cota de piata de 34%.
"Nu spun ca pot sa repet performanta, nu este repetabila, mai ales ca deja exista un lider de piata. Dar intr-adevar, intr-o anumita masura voi concura cu o institutie pe care am construit-o", a spus Gurgenidze, care acum a preluat si functia de CEO al Bancii Populare din Georgia.
Intrebat cum a ales sa se asocieze cu omul de afaceri roman Dinu Patriciu, fostul premier georgian a raspuns: "Se intampla ca avem viziuni si valori foarte similare. E nevoie de ceva curaj, dar si sa stii ce trebuie facut in ceea ce priveste restructurarea de banci, mai ales in acea piata", a adaugat el.
Libertarian convins, Gurgenidze pledeaza pentru limitarea implicarii statului in economie. A ramas un apropiat al presedintelui Mihail Saakasvili, considerandu-se "parte a unei echipe", chiar daca nu mai detine nicio functie guvernamentala.
Despre perioada in care a fost premier, inclusiv pe timpul razboiului cu Rusia din luna august 2008, Gurgenidze spune ca a facut "ce era necesar pentru tara sa la acel moment".
"Sunt mandru ca mi-am servit tara in acea perioada - doua alegeri, stabilizarea economiei dupa razboi si in timpul crizei financiare, precum si procurarea unui ajutor de 4,5 miliarde de dolari, 35% din produsul nostru intern brut, si a unui acord stand-by cu FMI. Am plecat, pentru ca nu mai erau multe lucruri pe care le-as fi putut face in guvern pentru investitii suplimentare - conditiile pietei mondiale din ultimul an nu au mai fost deloc favorabile in acest sens", a explicat omul de afaceri.
El nu se vede reintorcandu-se in guvern, pentru ca este de parere ca exista "un conflict inerent pentru un libertarian sa faca parte din guvern. Asta doar daca nu are o misiune, spre exemplu a face guvernul mai responsabil, a-i reduce dimensiunile si aria de interferinta in viata de zi cu zi a cetatenilor. In Georgia, aceasta misiune a fost indeplinita cu ceva timp in urma", considera fostul premier.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania