Romania este obligata sa modifice legea pentru stocarea datelor conform dreptului european

Data publicarii: 09-10-2009 | Actualitate

Comisia Europeana nu ia pozitie fata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a legii de implementare a directivei UE privind stocarea datelor, insa precedente din alte state membre arata ca Romania este obligata sa modifice legea si sa aplice dreptul european.

"Nu comentam asupra acestei decizii a Curtii Constitutionale, este o chestiune interna", a declarat Michele Cercone, purtator de cuvant al comisarului pentru justitie, securitate si libertati cetatenesti. Intrebat in legatura cu posibilele consecinte ale netranspunerii directivei europene privind stocarea datelor in legislatia romaneasca, Cercone a spus ca nu doreste sa speculeze asupra unor "situatii ipotetice".

Teoretic, Comisia Europeana ar putea demara o procedura de incalcare a Tratatului (infringement), daca Romania nu adopta o lege de implementare a directivei. Legea UE prevede ca furnizorii de internet si telefonie sa stocheze informatii cu privire la expeditorul si destinatarul e-mailurilor, precum si registre ale numerelor de telefon si duratei apelurilor si SMS-urilor trimise timp de sase luni, pentru cazul in care ele ar fi necesare in anchete penale sau pentru combaterea terorismului. Majoritatea guvernelor europene si Parlamentul European aprobasera masura, dar Irlanda, sustinuta de Slovacia, a contestat-o afirmand ca baza juridica a acesteia ar fi trebuit sa fie alta. Irlanda a pierdut, insa, la Curtea Europeana de Justitie.

In trecut, Curtea Constitutionala din Polonia a respins, de asemenea, legea de implementare a directivei UE privind mandatul european de arestare. Insa guvernul de la Varsovia s-a angajat sa modifice legea in termen de 18 luni, ceea ce a si facut, CE nefiind nevoita sa deschida o procedura de infringement.

Curtea Constitutionala (CCR) a declarat joi neconstitutionala Legea nr 298/2008, care implementeaza directiva europeana privind stocarea datelor telefonice si de e-mail. CCR a luat in discutie o exceptie invocata de Comisariatul pentru Societate Civila in cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange. Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civila a chemat in instanta compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.

In exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi pentru NewsIn ca spera ca un proiect de modificare a legii va fi promovat repede.

"Legea privind retentia datelor, inca de la momentul adoptarii, am considerat ca ne ingreuneaza activitatea foarte mult. De aceea am si propus ministrului de justitie modificarea acestei legi, inca de la inceputul anului, am si participat la un grup de lucru pentru finalizarea proiectului de modificare. Sper ca proiectul de modificare a aceastei legi care a fost declarata neconstitutionala va fi promovat cat mai repede", a declarat Kovesi.

NewsIn