Contractul de preluarea a constructorului Opel de catre Magna ar urma sa fie semnat joi

Data publicarii: 13-10-2009 | International

Contractul de preluare a constructorului auto Opel, filiala a grupului american General Motors, de catre furnizorul canadian de piese auto Magna ar urma sa fie semnat joi, potrivit unui articol publicat de cotidianul economic Handelsblatt, citat de AFP.

Initial, contractul trebuia sa fie semnat marti, dar data a fost amanata cu doua zile, din cauza discutiilor cu sindicatele si din cauza intrebarilor legate de finantarea operatiunii, a anuntat cotidianul, care citeaza surse apropiate negocierilor.

Compania Magna a fost aleasa luna trecuta de General Motors pentru a prelua, in parteneriat cu banca ruseasca Sberbank, 55% din actiunile filialei europene Opel, ce se confrunta cu probleme financiare. Opel are circa 50.000 de angajati in Germania, Spania, Belgia, Polonia si Marea Britanie, prin marca Vauxhall.

Finantarea preluarii a generat discutii aprinse la nivel european.

Magna solicita 4,5 miliarde euro din fonduri publice, pentru a finaliza tranzactia, o suma pe care Germania, ce a acceptat plata fondurilor, vrea sa o imparta intre toate statele europene implicate.

Unele tari, precum Spania si Marea Britanie, acuza, insa, Germania ca a purtat negocierile astfel incat sa avantajeze in primul rand muncitorii germani, nemultumire ce amana semnarea unui acord.

NewsIn