Eficienta-record a autoritatilor: Traficul cu date personale, amendat cu 500 de euro

Data publicarii: 16-10-2009 | Actualitate

Autoritatile au sanctionat in acest an o singura firma care comercializa si prelucra ilegal baze de date ale romanilor, folosite pentru transmiterea de spam. Potrivit Kaspersky, 85% din mesajele electronice din Romania sunt spam. Cotidianul a gasit cel putin cinci vanzatori de baze de date, dar autoritatea nu are ce sa le faca deoarece trebuie trasa de maneca.

Vanzatorii de baze de date cu e-mailuri isi ofera in continuare nestin-gheriti "marfa" pe Internet. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) spune ca este dificil sa le dea de urma. Institutia afirma ca nu investigheaza cazurile decat daca este sesizata. Spre exemplu, in 2009, institutia a primit 9 sesizari referitoare la vanzarea de baze de date, iar intr-un singur caz, cel al firmei SC Apulum 94 SRL, s-a aplicat o amenda contraventionala de 2.000 de lei (aproape 500 de euro). Firma a incalcat Legea 677 pe 2001, prin prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal si trimiterea de mesaje catre destinatari care nu si-au dat consimtamantul pentru a primi e-mailurile.

"In celelalte situatii s-a constatat fie ca anunturile pe Internet erau postate de la IP-uri ce apartineau unor Internet cafe-uri sau hoteluri, fie ca IP-ul era din afara teritoriului tarii, ceea ce implica necompetenta teritoriala.

In doua situatii s-au solicitat informatii suplimentare petentilor, dar acestia nu au mai revenit", ne-a transmis ANSPDCP. Amenda pe care o poate da autoritatea variaza intre 1.000 si 2.500 de lei, adica aproximativ cat scoate un comerciant pe vanzarea a doua baze de date modeste, ce contin cateva sute de mii de pozitii. Cotidianul a pornit pe urmele celor care vand astfel de baze de date si, cu mai mult succes decat ANSPDCP, a reusit chiar sa stabileasca o intalnire cu acestia pentru a cumpara bazele. Multi "dealeri" sustin ca nu stiu daca vanzarea datelor personale este ilegala sau nu. "Vand baza de date cu peste 70.000 de companii din Romania, din diverse domenii de activitate si de toate dimensiunile, de la cativa angajati la cateva mii. Baza de date este facuta in Excel, cu sortare pe domenii de activitate. Fiecare companie contine telefon, fax, mobil, e-mail, site web, persoana de contact si locatia. Datele sunt actualizate lunar.

Pretul este de 400 de lei, negociabil", spune un anunt postat pe Internet. La apel raspunde o domnisoara respectuoasa, gen business, cu vocabular ingrijit. O intrebam cum putem intra in posesia bazei de date si raspunde ca cel mai bine e sa ne intalnim personal. "Voi veni cu laptopul si va dau baza de date pe un memory stick", a spus cea care a postat anuntul sub numele de Vanya. Cand am intrebat-o daca ceea ce face e legal sau daca eu pot pati ceva pentru ca achizitionez baza de date, mi-a raspuns sec: "Nu stiu! Dar cred ca depinde de abuzul pe care il faceti, daca trimiteti de multe ori aceluiasi destinatar". Domnisoara ofera si instructajul aferent astfel incat mailurile mele sa nu ajunga in casuta de spam a destinatarilor.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: