Camera Deputatilor a decis trecerea Registrului Comertului la Camerele de Comert

Data publicarii: 03-11-2009 | Actualitate

Deputatii au adoptat, marti, propunerea legislativa privind trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, intrunind 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri, Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.

Parlamentarii au avut opinii divergente la dezbaterea proiectului ce a avut loc luni, in timp ce PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", PNL si PSD au pledat pentru adoptare.

Deputatul PSD-PC Bogdan Ciuca a declarat luni, in plenul Camerei, ca initiativa legislativa vizeaza "sa puna in firesc o relatie care se birocratizase profund", subliniind ca, in istoria sa, Oficiul Registrului Comertului "nu avut nicio legatura cu Ministerul Justitiei, ci doar cu Camerele de Comert".

Ciuca a precizat ca cele doua probleme ridicate de parlamentari, din cauza carora Legea nu a trecut in sesiunea anterioara, au fost rezolvate. "O problema tinea de regimul datelor detinute de Registru. El va fi de utilitate publica, problema a fost rezolvata, iar a doua problema era ce se intampla cu banii care sunt in excedent. Acestia se vor face venit la bugetul de stat", a lamurit deputatul, solicitand parlamentarilor sa sustina raportul de adoptare elaborat de Comisia juridica.

Democrat-liberalul Daniel Oajdea a solicitat retrimiterea la Comisie a proiectului, sustinand ca adoptarea acestuia "este impotriva moralitatii si a bunului simt", acuzand faptul ca prin acest transfer "se dau bani la niste privati care probabil sponsorizeaza anumite campanii electorale". El a mai comentat ca, prin preluarea Oficiului, Camerele de Comert vor avea acces la toata baza de date a firmelor private, fapt considerat de pedelist drept neoial.

"Suntem intr-o perioada in care se fac eforturi uriase pentru a se plati pensiile si salariile si asistam la un proiect de lege care nu face altceva decat sa dea bani la niste privati care, probabil, sponsorizeaza anumite campanii electorale. E vorba de excedent care merge la bugetul de stat. De ce excedent e vorba? Trebuie sa stie cei care ne urmaresc ca cei din Camerele de Comert isi vor face salarii pe care ei le vor suporta - agentii economici", a declarat Oajdea. El a adaugat ca este neloial ca un grup "de cateva firme care sunt actionare la Registrul Comertului sa aiba acces la toata baza de date a celorlalte firme".

Deputatul UDMR Marton Arpad i-a replicat ca, potrivit legii actuale, toate datele la care a facut referire Oajdea sunt publice si trimise catre Camerele de Comert, subliniind ca aceste informatii pot fi accesate si in prezent. Udemeristul a apreciat ca reprezentantii Uniunii  vor vota "conform convingerilor proprii" si ca, la articolele pe care le considera cu probleme, vor face ovbservatii. Marton a adus ca argument in favoarea proiectului faptul ca banii in excedent s-ar putea duce la bugetul de stat "tocmai pentru a acoperi acele gauri create de nu spun cine" sau pentru a impulsiona activitatea economica.

La randul sau, liberalul Eugen Nicolaescu a criticat pozitia PDL si a anuntat ca PNL va vota proiectul. "Nici daca am fi fost la Marea Adunare Nationala, nu s-ar fi vorbit cu atata manie impotriva sectorului privat. Ce valori are un partid de dreapta daca se opune sectorului privat?", a comentat deputatul afirmatiile lui Oajdea. Nicolaescu a sustinut ca proiectul "face dreptate si ordine in sectorul inregistrarii firmelor din Romania" si ca este binevenit, si va ajuta "sa scoatem de sub tutela Ministerului Justitiei sectorul productiv din Romania". "E vorba de a face un sistem sa functioneze corect. E normal sa-l votam, chiar daca cu multa intarziere", a spus liberalul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: