Warren Buffett plateste 44 miliarde dolari pentru un grup feroviar din SUA

Data publicarii: 04-11-2009 | International

Fondul de investitii Berkshire Hathaway, al miliardarului american Warren Buffett, a anuntat marti "cea mai mare achizitie" din istoria sa, prin preluarea unui pachet de 77,4% din actiunile companiei de cai ferate Burlington Northern, pentru 44 miliarde dolari, relateaza AFP.

"Prosperitatea viitoare a tarii noastre depinde de existenta unui sistem feroviar eficient si in stare buna", a afirmat Buffet, intr-un comunicat, subliniind ca, prin aceasta operatiune, mizeaza in primul rand pe viitorul economic al Statelor Unite.

"Im place sa fac un astfel de pariu", a completat el.

Berkshire Hathaway ofera 100 de dolari/titlu in numerar si actiuni pentru a cumpara actiunile pe care nu le detine inca ale grupului feroviar Burlington Northern Santa Fe (BNSF), specializat in transportul feroviar de marfuri si care include 390 de retele reunite intr-un singur grup in decursul unei perioade de 150 de ani.

Suma oferita pentru o actiune este mai mare cu 31% fata de cotatia de inchidere din sedinta bursiera de luni. Fondul de investitii isi asuma datoriile grupului feroviar, in valoare de 10 miliarde de dolari.

Burlington Northern opereaza o retea de circa 51.000 km de cai ferate, situate in principal in MidWest, dar si in sudul si vestul SUA, fiind unul din cele mai mari sisteme feroviare ale tarii, alaturi de Union Pacific Railroad. Compania, cu sediul in Fort Worth (Texas), are 40.000 de angajati si 6.700 de locomotive.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: