Un satelit lansat de UE va putea anunta din timp fenomenele climatice violente

Data publicarii: 04-11-2009 | Mediu

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a lansat un nou satelit prin care se spera obtinerea unor informatii mult mai clare decat pana acum asupra circulatiei globale a apei. Aplicatia cea mai importanta ar urma sa fie imbunatatirea sistemului de avertizare asupra dezastrelor naturale.

Satelitul, denumit Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS), a fost lansat luni, de la baza ruseasca Plesetsk Cosmodrome. Aparatele speciale aflate la bordul sau vor culege date despre salinitatea de la suprafata ocenelor si umiditatea pamantului.

"SMOS este de mult timp asteptat de climatologi. Astfel vor avea la dispozitie un instrument precis de anticipare a efectelor avute de schimbarile climatice actuale", spune Volker Liebig, directorul ESA.

Satelitul va masura, de asemenea, miscarea apei pe suprafata planetei. Datele vor ajuta oamenii de stiinta sa-si imbunatateasca previziunile si sa anunte din timp inundatiile, furtunile puternice sau alte tipuri de manifestari climatice violente. Constructia satelitului a costat 315 milioane euro.

George Trifu