Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarea de crestere economica a Chinei in 2009, la 8,4%

Data publicarii: 04-11-2009 | International

Banca Mondiala si-a imbunatatit, miercuri, estimarile privind cresterea economica a Chinei in acest an, la 8,4% fata de 7,2% cat anticipa in iunie, insistand insa ca este nevoie ca Beijing-ul sa continue sa reechilibreze economia pentru o redresare durabila pe termen mediu, relateaza AFP.

Banca Mondiala a estimat, in prognoza trimestriala, ca statul chinez are toate sansele sa-si atinga tinta de crestere de 8% a produsului intern brut (PIB), prag considerat necesar pentru mentinerea nivelului de ocupare in China. In pofida prabusirii exportului, economia chineza continua sa creasca robust, datorita politicilor monetare si fiscale expansioniste ale Beijing-ului.

Investitiile in infrastructura au reprezentat, la randul lor, un element cheie, iar consumul a avut, de asemenea, un impact pozitiv. In plus, a inceput sa aiba loc si o redresare a sectorului imobiliar, mai arata Banca Mondiala in raport.

"Reechilibrarea (economiei) si o crestere mai puternica a economiei cer concentrarea pe consum si servicii si mai putin pe investitii si pe industrie", transmite institutia financiara mondiala.

Economia Chinei a crescut cu 8,9% in trimestrul al treilea, dupa un avans de 7,9% in trimestrul al doilea si de 6,1% in primele trei luni - cel mai scazut ritm de mai mult de un deceniu. Anul trecut, China a avut o crestere a PIB de 9%.

Ca urmare a rezultatelor din ultimele luni ale economiei chineze, bancile si alte institutii, precum Fondul Monetar International sau Banca asiatica de dezvoltare, si-au imbunatatit estimarile de crestere a economiei Chinei in acest an. Redresarea economiei chineze s-a bazat pe un plan amplu de redresare anuntat de guvern in noiembrie 2008, care prevedea alocarea a 4.000 miliarde yuani (400 miliarde euro) pentru investitii si masuri fiscale in interval de doi ani.

In plus, guvernul chinez si-a relaxat politica monetara si de creditare, care a explodat de la inceputul acestui an. Banca Mondiala sustine ca nu este momentul pentru o inasprire a politicilor macroeconomice, atat timp cat raman inca riscuri puternice si incertitudine pe plan mondial.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: