Societe Generale si-a sporit profitul net de peste doua ori in trimestrul III, la 426 milioane euro
Data publicarii: 04-11-2009 | InternationalSociete Generale SA, a doua banca franceza dupa valoarea de piata, a raportat miercuri o crestere de 2,3 ori a profitului net din trimestrul al treilea, la 426 milioane euro, peste asteptari, pe fondul imbunatatirii activitatii de investment banking, relateaza Bloomberg.
In trimestrul III din 2008, Societe General inregistrase un profit net de 183 milioane euro, iar pentru intervalul iulie-septembrie 2009, analistii chestionati de Bloomberg se asteptau, in medie, la un rezultat net de 399 milioane euro.
Dupa primele noua luni din acest an, profitul net al Societe General a scazut cu 76,2% pana la 457 milioane euro, de la 1,9 miliarde euro in primele noua luni din 2008.
Si alte mari banci europene, precum Deutsche Bank AG (Germania) si Credit Suisse Group AG (Elvetia) au raportat rezultate bune, datorita veniturilor superioare generate de instrumentele de capital si cele cu venit fix.
Banca franceza, condusa de directorul general Frederic Oudea, a reusit sa stranga luna trecuta 4,8 miliarde euro printr-o majorare de capital, realizata pentru plata ajutorului de stat de 3,4 miliarde euro si pentru unele achizitii. Astfel, Societe Generale a inceput sa poarte discutii pentru cumpararea detinerii de 20% pe care o are Dexia la Credit du Nord, o banca pe care deja o controleaza.
"Actualul mediu economic ar trebui sa fie favorabil pentru Societe Generale. Instrumentele cu venit fix au fost un motor pentru cele mai multe dintre bancile care au raportat profit pana in prezent, iar veniturile de pe piata de capital se imbunatatesc", spunea analistul ING Wholesale Banking, Alain Tchibozo, inainte de afisarea rezultatelor.
Actiunile Societe Generale au crescut cu 28% pe piata bursiera din Franta in acest an, in timp ce titlurile BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, au crescut cu 73%. Potrivit estimarilor analistilor, profitul net pentru al treilea trimestru raportat de BNP Paribas ar urma sa fie de 1,26 miliarde euro.
"Datorita planului de stimuli implementat de autoritatile publice la finalul lui 2008, economia franceza a inceput sa iasa din criza. Desi investitiile corporative continua sa scada, se observa semnale de imbunatatire, mai ales in ce priveste cererea din partea populatiei si investitiile imobiliare", a anuntat banca intr-un comunicat.
Banca a mai precizat ca si-a sporit provizioanele de risc de peste doua ori, la 604 milioane euro. Societe Generale si-a sporit de peste doua ori si provizioanele pentru credite incerte, la 1,5 miliarde euro de la 687 milioane euro in urma cu un an. Analistii se asteptau la pierderi din activitatea de creditare de 1,24 miliarde euro.
Profitul in sectorul de retail la nivel international s-a micsorat cu 58%, la 108 milioane euro, ca urmare a pierderilor inregistrate in Rusia, care este una dintre cele mai importante piete din afara Frantei ale SocGen. Grupul a inchis, de altfel, 47 de sucursale in Rusia in trimestrul al treilea.
Societe Generale detine a doua banca de pe piata romaneasca - BRD-SocGen -, care a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 660 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii provizioanelor de aproape trei ori, la 673 milioane lei (159 milioane euro).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă