Fed mentine dobanda si anunta ca o va lasa aproape de 0% pentru o perioada mai lunga

Data publicarii: 05-11-2009 | International

Banca centrala americana, Federal Reserve, a anuntat ca a mentinut dobanda cheie aproape de 0% si a precizat ca va tine costul creditului la nivelul actual pentru o periooada mai lunga, exprimandu-si increderea ca revenirea economica se consolideaza, potrivit Bloomberg.

Decizia Fed de a mentine dobanda intre 0% si 0,25% era asteptata de piata.

Institutia a apreciat ca economia a continuat sa isi revina dupa sedinta anterioara de politica monetara, din luna septembrie.

Banca centrala americana a mai anuntat ca va cumpara obligatiuni de circa 175 miliarde dolari emise de agentiile guvernamentale de finantari ipotecare, sub nivelul de cel mult 200 miliarde dolari prevazut initial, argumentand decizia prin disponibilitatea limitata.

Fed a comentat, in comunicatul emis dupa finalul sedintei de doua zile de politica monetara, atent urmarit in piata, ca se constata o crestere a cheltuielilor imobiliare, insa acestea raman, totusi, limitate de cresterea somajului, majorarea nesemnificativa a veniturilor li conditiilor restrictive de creditare. In septembrie, Fed avea aprecieri mai moderate, indicand ca aceste cheltuieli par sa se stabilizeze.

Ultimele statistici au aratat ca cea mai mare economie a lumii a iesit din recesiune in al treilea trimestru, avansand cu 3,5%, iar alte date au indicat o revenire a activitatii in sectorul de prelucrare sau in servicii, chiar daca intr-un ritm inca modest.

De asemenea, achizitia gigant anuntata saptamana aceasta de miliardarul Warren Buffett - al carui fond de investitii, Berkshire Hathaway, va plati 44 miliarde de dolari pentru cea mai mare companie feroviara din SUA - arata ca increderea in perspectivele economice ale Statelor Unite este in crestere.

Multi economisti se astepta, totusi, ca revenirea economiei sa fie lenta, astfel ca este nevoie de mentinerea unei politici monetare relaxate pentru o lunga perioada. Majoritatea analistilor estimeaza ca Fed va mentine dobanda la nivelul actual pana la jumatatea anului viitor.

NewsIn