Seitan: O parte din zilele de concediu fara plata pot fi acordate in noiembrie si decembrie
Data publicarii: 05-11-2009 | ActualitateZilele de concediu fara plata pot fi acordate in lunile noiembrie si decembrie, dupa promulgarea Legii privind reorganizarea unor institutii publice, reducandu-se numarul acestora proportional cu timpul ramas pana la finalul anului, a declarat joi, secretarul de stat Mihai Seitan.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, in urma unor intelegeri cu conducatorii institutiilor publice, poate fi redus programul zilnic cu cateva ore, pot fi acordate zile intregi de concediu fara plata sau poate fi utilizata o formula "mixta".
Avand in vedere, insa, intarzierea cu care va fi aplicata Legea, din cauza atacarii actului normativ la CCR, economiile la bugetul de strat vor fi mai mici de 1,6 miliarde de lei, cat se estima initial.
In ceea ce priveste reorganizarea agentiilor guvernamentale, Seitan a declarat ca trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecarei institutii in parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotarari de Guvern si pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urma trebuie gasita o formula juridica.
Un Guvern demis poate emite doar Hotarari de Guvern, neavand posibilitatea de a adopta Ordonante sau de aproba proiecte de Lege.
Potrivit Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, institutiile publice au obligatia de a diminua cheltuielile de personal in medie cu 15,5% lunar. Reducerea cheltuielilor se poate face si prin acordarea a pana la zece zile lucratoare fara plata in intervalul octombrie-decembrie 2009.
Legea prevede ca modalitatea de aplicare a acestor masuri se stabileste cu acordul salariatilor, cu consultarea organizatiilor sindicale.
Guvernul nu a putut, insa, sa aplice masura incepand din octombrie, asteptand decizia Curtii Constitutionale (CCR), care a respins miercuri sesizarea PNL privind neconstitutionalitatea Legii de reorganizare a unor autoritati si institutii publice si a Legii salarizarii unice. Acestea sunt doua dintre actele normative impuse de acordurile de finantare incheiate cu institutiile internationale, asupra carora Guvernul condus de Emil Boc si-a asumat raspunderea in Parlament.
Initial, CCR trebuia sa se pronunte pe 28 octombrie pe cele trei Legi, dar a amanat dezbaterile pentru 9 decembrie, motivand decizia prin "complexitatea problemelor juridice care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta". Intre timp, judecatorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie.
Pentru acest an, Guvernul s-a angajat, prin Acordurile cu FMI si Comisia Europeana, la un deficit bugetar de maximum 7,3% din PIB. Dezechilibrul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din produsul intern brut (PIB), sub tinta convenita pentru trimestrul III, de 5,4% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă