Lumea este dezamagita de capitalism la 20 de ani de la caderea Zidului
Data publicarii: Astazi, 09-11-2009 | InternationalDezamagirea fata de capitalism este aproape generala in lume, la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, ce a simbolizat prabusirea comunismului in Europa de Est, potrivit unui sondaj pentru BBC World Service publicat luni, relateaza AFP.
Doar 11% dintre respondentii din cele 27 de tari considera ca economia capitalista functioneaza corect. Pentru 51% dintre ei, o reforma si o mai mare regularizare sunt necesare pentru corectarea problemelor sistemului.
Doar in doua tari - SUA (25%) si Pakistan (21%) - mai mult de 20% cred ca sistemul capitalist functioneaza bine in forma sa actuala.
Sondajul, realizat intre 19 iunie si 13 octombrie pe un esantion de 29.033 persoane, este publicat la exact 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si pe fundalul unei crize financiare si economice de proportii.
"Se pare ca prabusirea Zidului in 1989 nu a fost o victoria zdrobitoare a capitalismului pietei libere, contrar aparentelor de atunci, mai ales dupa evenimentele din ultimele 12 luni", a comentat Doug Miller, presedintele institutului GlobeScan care a realizat sondajul.
De abia jumatate dintre respondenti apara caderea URSS, in timp ce 22% spun ca acest eveniment a fost "un lucru negativ", iar 24% nu se pronunta.
Americanii (81%) sunt cei mai favorabili, in fata polonezilor (80%), germanilor (79%), britanicilor (76%) si francezilor (74%).
In Est, cehii sunt mai putin afirmativi (63%). Rusii (61%) si ucrainenii (54%) considera ca disparitia URSS este regretabila.
In medie, 23% spun ca sistemul capitalist este iremediabil defectuos si ca un nou model este indispensabil. Francezii (43%) sunt cei mai virulenti, in fata mexicanilor (38%) si brazilienilor (35%).
Majoritatea respondentilor din 17 din cele 27 de tari cer o mai mare regularizare a lumii financiare. Brazilienii (87%) sunt cei mai favorabili, urmati de chilieni (84%), francezi (76%), spanioli (73%) si chinezi (71%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?