Analistii BCR mizeaza pe termen lung pe o crestere a pietei farmaceutice din Romania cu circa 7%

Data publicarii: 12-11-2009 | Afaceri

Analistii pe piata de capital ai BCR estimeaza o crestere medie de 7% pentru piata farmaceutica romaneasca, in urmatorii cinci ani, dar asteptarile pe termen scurt sunt pesimiste, deoarece profitabilitatea companiilor romanesti va fi erodata de o serie de factori de risc.

Potrivit unei analize efectuate de departamentul de cercetare piete de capital al BCR pe sectorul farmaceutic de la BVB, cele doua companii romanesti din acest sector, Biofarm si Antibiotice, au potential de crestere pe termen lung, insa pe baza factorilor de risc pe termen scurt analistii BCR recomanda prudenta in cazul celor doi emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti.

Sectorul farmaceutic a fost foarte dinamic in ultimii cinci ani, rata anualizata de crestere fiind de circa 25%.

Astfel, Antibiotice Iasi (ATB) are o recomandare de "reduce", cu un pret tinta de 0,615 lei/unitate, cu circa 5% mai mic decat pretul de la inchiderea sedintei de marti, de 0,65 lei. In schimb, pentru Biofarm (BIO) analistii BCR recomanda "hold", adica mentinerea in portofoliu sau asteptarea  unui moment mai bun pentru achizitie, pretul tinta de 0,210 lei fiind cu doar 4,4%, fata de cotatia din piata, de 0,201 lei.

In privinta riscurilor pe termen scurt, analistii BCR identifica ca principal factor cu efecte negative asupra profitabilitatii presiunea pe capitalul de lucru, in contextul in care a crescut dramati durata de recuperare a creantelor de-a lungul intregului  lant farmaceutic. Astfel, creste necesarul de finantare pe termen scurt, ceea ce conduce la o crestere a indatorarii companiilor si implicit la cheltuieli financiare care erodeaza profitabilitatea.

De asemenea, cele doua companii producatoare de medicamente de pe Bursa vor fi puternic afectate si de introducerea sistemului "clawback", prin care se doreste taxarea veniturilor obtinute de vanzarea medicamentelor compensate catre spitale si in cadrul programelor nasionale de sanatate.

Evolutia pe termen scurt si mediu a celor doi emitenti va fi influentata si de riscurile legate de schimbarile legislative frecvente, de riscurile de reglementare, in sensul actualizari cu intarziere a preturilor medicamentelor compensate sau a cresterilor de pret care nu acopera integral deprecierea anuala a monedei nationale in raport cu moneda europeana. Totodata, criza a dus si la o scadere a veniturilor disponibile ale populatiei, ca urmare a contractiei economiei.

Totusi, cele doua companii farmaceutice au un potential sustenabil pe termen lung, analistii BCR fiind optimisti in aceasta privinta bazandu-se pe mai multi factori de crestere. In primul rand, piata locala are un potential realist de crestere din perspectiva consumului redus de medicamente per capita, chiar raportat la alte tari din Europa de Est. De asemenea, procesul de crestere a varstei medii a populatiei in urmatoarea decada va favoriza consumul de medicamente, in timp ce producatorii de medicamente vor beneficia pe termen lung si de rezerva importanta de crestere din zona rurala, adica peste 40% din populatia Romaniei, si de cresterea nivelului educational si a standardului de viata.

"In ultima perioada piata farmaceutica locala a crescut de patru ori mai mult decat cea a zonei euro si estimam ca potentialul de crestere se va mentine la cel putin 2% peste performanta zonei euro", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

El a adaugat ca cei doi emitenti autohtoni din sector, Biofarm si Antibiotice, (Zentiva face parte parte din grupul Sanofi Avensis - n.r.) vor beneficia pe viitor si de un "shift" in ceea ce priveste preferintele consumatorilor, de la medicamentele mai scumpe, la cele mai ieftine.

NewsIn