Raiffeisen International a afisat un profit la noua luni in cadere cu 82%, afectat de provizioane

Data publicarii: 12-11-2009 | International

Raiffeisen International, divizia pentru afaceri in afara Austriei a grupului Raiffeisen, a raportat pentru primele noua luni din acest an in profit net consolidat in scadere cu 81,9%, la 156 milioane euro, in urma cresterii provizioanelor cu 273%, arata rezultatele publicate joi de grup.

In primele noua luni din 2008, grupul obtinuse un profit net consolidat de 861 milioane euro.

Pentru al treilea trimestru din acest an, Raiffeisen International a raportat un profit net de 78 milioane euro, cel mai bun din acest an, dar in scadere puternica fata de cel inregistrat in al treilea trimestru din 2008, de 296 milioane euro.

Profitul dupa impozitare a insumat 216 milioane euro in primele noua luni, in scadere cu 77,7%.

"In ciuda recentelor semnale pozitive, conditiile de ansamblu pentru Europa Centrala si de Est continua sa poarte amprenta crizei financiare globale. Influenta continua a acesteia se reflecta si in rezultatele noastre pentru primele trei trimestre ale acestui an. Totusi, combinatia dintre masurile eficiente de reducere a costurilor si cresterea mai lenta a provizioanelor a avut un impact pozitiv asupra evolutiei rezultatelor noastre, mai ales in trimestrul al treilea", a declarat presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic.

Provizioanele pentru pierderi din deprecierea creditelor au crescut cu 273% in primele noua luni, la 1,365 miliarde euro. Totusi, provizioanele din trimestrul al treilea au scazut cu 24,2% fata de trimestrul precedent, la 397 milioane euro.

In ceea ce priveste indicatorii de eficienta, raportul cost/venit s-a imbunatatit cu 3,5 puncte procentuale, coborand la 51,1% dupa primele noua luni din acest an, iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) inainte de impozitare a scazut cu 19,3 puncte procentuale, la 6,1%.

Valoarea activelor bancii a ajuns la finalul lui septembrie la 77,5 miliarde euro, fata de 77,9 miliarde euro la jumatatea anului, marcand o scadere cu 9,2% fata de finalul anului trecut.

Raiffeisen International, al doilea creditor din Europa Centrala si de Est, dupa Unicredit, si-a redus numarul de unitati cu 23 fata de 30 septembrie 2008, pana la 3.145. Banca sis-a restrans semnificativ reteaua in Ucraina, cu 103 unitati , si in Rusia, cu 24.

In schimb, grupul si-a extins reteaua in Romania cu 29 de unitati, precum si in Croatia (14), Serbia (13) si Bulgaria (10).

Raiffeisen International opereaza pe 17 piete din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, prin banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare. Grupul are circa 59.000 de angajati si aproximativ 15 milioane de clienti.

NewsIn