Raiffeisen International a afisat un profit la noua luni in cadere cu 82%, afectat de provizioane
Data publicarii: 12-11-2009 | InternationalRaiffeisen International, divizia pentru afaceri in afara Austriei a grupului Raiffeisen, a raportat pentru primele noua luni din acest an in profit net consolidat in scadere cu 81,9%, la 156 milioane euro, in urma cresterii provizioanelor cu 273%, arata rezultatele publicate joi de grup.
In primele noua luni din 2008, grupul obtinuse un profit net consolidat de 861 milioane euro.
Pentru al treilea trimestru din acest an, Raiffeisen International a raportat un profit net de 78 milioane euro, cel mai bun din acest an, dar in scadere puternica fata de cel inregistrat in al treilea trimestru din 2008, de 296 milioane euro.
Profitul dupa impozitare a insumat 216 milioane euro in primele noua luni, in scadere cu 77,7%.
"In ciuda recentelor semnale pozitive, conditiile de ansamblu pentru Europa Centrala si de Est continua sa poarte amprenta crizei financiare globale. Influenta continua a acesteia se reflecta si in rezultatele noastre pentru primele trei trimestre ale acestui an. Totusi, combinatia dintre masurile eficiente de reducere a costurilor si cresterea mai lenta a provizioanelor a avut un impact pozitiv asupra evolutiei rezultatelor noastre, mai ales in trimestrul al treilea", a declarat presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic.
Provizioanele pentru pierderi din deprecierea creditelor au crescut cu 273% in primele noua luni, la 1,365 miliarde euro. Totusi, provizioanele din trimestrul al treilea au scazut cu 24,2% fata de trimestrul precedent, la 397 milioane euro.
In ceea ce priveste indicatorii de eficienta, raportul cost/venit s-a imbunatatit cu 3,5 puncte procentuale, coborand la 51,1% dupa primele noua luni din acest an, iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) inainte de impozitare a scazut cu 19,3 puncte procentuale, la 6,1%.
Valoarea activelor bancii a ajuns la finalul lui septembrie la 77,5 miliarde euro, fata de 77,9 miliarde euro la jumatatea anului, marcand o scadere cu 9,2% fata de finalul anului trecut.
Raiffeisen International, al doilea creditor din Europa Centrala si de Est, dupa Unicredit, si-a redus numarul de unitati cu 23 fata de 30 septembrie 2008, pana la 3.145. Banca sis-a restrans semnificativ reteaua in Ucraina, cu 103 unitati , si in Rusia, cu 24.
In schimb, grupul si-a extins reteaua in Romania cu 29 de unitati, precum si in Croatia (14), Serbia (13) si Bulgaria (10).
Raiffeisen International opereaza pe 17 piete din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, prin banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare. Grupul are circa 59.000 de angajati si aproximativ 15 milioane de clienti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania