Textul legii ce transpune directiva UE pentru creditele de consum ar putea fi gata in ianuarie
Data publicarii: 13-11-2009 | ActualitateAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ar putea finaliza in ianuarie 2010 textul legii pentru transpunerea directivei europene pentru creditul de consum, astfel incat sa intre in Parlament in februarie, in conditiile in care directiva trebuie sa intre in vigoare pana la 12 iunie 2010.
Parlamentul European a adoptat in acest an o directiva pentru creditele de consum, care va aduce avantaje consumatorilor mai ales in ce priveste rambursarea anticipata. Directiva reglementeaza informatiile pe care firmele de credit trebuie sa le mentioneze in materialele publicitare referitoare la creditele de consum, astfel incat populatia sa fie corect si complet informata.
"Legea trebuie sa includa o formula de calcul exacta a platii lunare, in functie de niste indicatori care pot fi verificati", a spus Mihai Meiu, director in cadrul ANPC.
Directiva prevede reducerea comisionului de rambursare anticipata la 0,5% in primul an si la 1% din al doilea an si stipuleaza ca masurile pe care le include nu se aplica contractelor in derulare la data aplicarii legii.
ANPC ar putea sa ia in calcul aplicarea masurilor directivei si pentru contractele aflate in derulare, insa dupa discutiile cu reprezentantii furnizorilor de servicii financiare si ai consumatorilor.
"Daca sunt doua milioane de contracte in derulare si sunt incheiate 100.000 de contracte noi, atunci trebuie analizat care este scopul pentru care a fost facuta legea", a explicat Meiu, adaugand ca decizia in acest sens este foarte dificila, intrucat autoritatea nu vrea sa se departeze prea mult de la prevederile directivei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza