Textul legii ce transpune directiva UE pentru creditele de consum ar putea fi gata in ianuarie

Data publicarii: 13-11-2009 | Actualitate

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ar putea finaliza in ianuarie 2010 textul legii pentru transpunerea directivei europene pentru creditul de consum, astfel incat sa intre in Parlament in februarie, in conditiile in care directiva trebuie sa intre in vigoare pana la 12 iunie 2010.

Parlamentul European a adoptat in acest an o directiva pentru creditele de consum, care va aduce avantaje consumatorilor mai ales in ce priveste rambursarea anticipata. Directiva reglementeaza informatiile pe care firmele de credit trebuie sa le mentioneze in materialele publicitare referitoare la creditele de consum, astfel incat populatia sa fie corect si complet informata.

"Legea trebuie sa includa o formula de calcul exacta a platii lunare, in functie de niste indicatori care pot fi verificati", a spus Mihai Meiu, director in cadrul ANPC.

Directiva prevede reducerea comisionului de rambursare anticipata la 0,5% in primul an si la 1% din al doilea an si stipuleaza ca masurile pe care le include nu se aplica contractelor in derulare la data aplicarii legii.

ANPC ar putea sa ia in calcul aplicarea masurilor directivei si pentru contractele aflate in derulare, insa dupa discutiile cu reprezentantii furnizorilor de servicii financiare si ai consumatorilor.

"Daca sunt doua milioane de contracte in derulare si sunt incheiate 100.000 de contracte noi, atunci trebuie analizat care este scopul pentru care a fost facuta legea", a explicat Meiu, adaugand ca decizia in acest sens este foarte dificila, intrucat autoritatea nu vrea sa se departeze prea mult de la prevederile directivei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: