Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni si cred ca situatia finaciara nu se va imbunatati
Data publicarii: 13-11-2009 | ActualitateAproape doua treimi dintre romani considera ca situatia financiara li s-a inrautatit comparativ cu octombrie 2008, in timp ce 22% spun ca s-au imprumutat pentru a se putea descurca, potrivit Barometrului de Incredere a Consumatorului realizat lunar de GfK.
Daca in urma cu un an o treime dintre romani spunea ca situatia financiara arata mai bine comparativ cu anul precedent, in octombrie 2009 doar 9% mai afirmau acest lucru.
Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in ceea ce priveste speranta ca nivelul de trai se va imbunatati. In Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de doar o treime din populatie, iar in Bulgaria acest segment atinge 52%, insa ramane sub cel inregistrat in Romania.
Referitor la perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre romani se declara optimisti (fata de 29% in octombrie 2008). In ceea ce priveste situatia economica generala a Romaniei, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar sunt mai putin pesimisti pentru urmatorul an, 56% declarand ca se asteapta la o agravare a situatiei.
Aproape doua treimi dintre romani considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni, iar in ceea ce priveste evolutia preturilor in urmatorul an, romanii cred ca acestea vor creste intr-un ritm mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).
Peste 82% dintre romani cred ca in urmatoarele 12 luni va creste somajul. Destul de iingrijorati de acest subiect se arata si bulgarii, 74% dintre ei declarand ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.
Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, 63% dintre cei intervievati nu considera ca este o perioada potrivita, iar aproape 80% cred ca nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte. Acelasi procent de persoane declara ca este putin probabil sa economiseasca bani in urmatoarele 12 luni.
22% dintre romani spun ca trebuie sa se imprumute ca sa se poata descurca, in vreme ce doar 9% dintre bulgari apeleaza la alte surse de finantare, 8% dintre polonezi si 3% dintre cehi.
Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania.
Esantionul a fost de 1.000 de persoane in varsta de peste 15 ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial