Geoana le spune oamenilor de afaceri ca politicul este prea mic ca sa rezolve problemele economice

Data publicarii: 13-11-2009 | Politica

Presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a solicitat oamenilor de afaceri, intr-o dezbatere economica, sprijinul pentru constituirea unei "coalitii care sa depaseasca coalitia de guvernare", deoarece politicul este "prea mic" pentru a rezolva problemele economice.

"Am nevoie de o coalitie care sa depaseasca coalitia de guvernare, problemele Romaniei sunt atat de mari, incat inevitabil politicul este prea mic, in sensul larg al termenului, ca sa rezolve de unul singur acest lucru. Este si o problema de credibilitate, deci am nevoie de o larga coalitie, care nu este pro-PSD, este pro-Romania. Nu ma intereseaza daca aveti sensibilitati liberale, de exemplu. Am nevoie de elita din provincie, exista talent si resurse in judetele tarii incredibil de puternic. Veniti in acest tip de parteneriat, veniti intr-un nou mod de a face economie, industrie si politica in aceasta tara", a fost apelul lui Geoana.

Unul dintre participantii la dezbatere, omul de afaceri George Constantin Paunescu, a tinut sa-si exprime aprecierea fata de pozitionarea lui Geoana. "E pentru prima data in ultimii 20 de ani si, daca in postura de viitor presedinte ales, veti milita pe aceasta directie, fiti convins sa mediul de afaceri este alaturi de dumneavoastra. Noi dorim un singur lucru, ca aceasta predictibilitate sa existe, din pacate la fiecare inceput de guvernare s-au restructurat institutiile statului, s-au reorganizat, s-au refacut si, in final, cei care au avut de suferit au fost intreprinzatorii care nu au gasit cheia pe unde sa mearga, pe ce drum si pe ce directie. Va multumesc mult cel putin pentru intentia dv de a vedea clasa intreprinzatorilor o categorie egala cu politicienii", a sustinut Paunescu.

Din partea confederatiei Conpirom, Mihai Rohan, a salutat la randul sau mesajul lui Geoana. "Am avut presedinte spectator, am avut presedinte jucator, a driblat continuu si ne dribleaza pe toti. Noi dorim un presedinte echilibrat, ne dorim un presedinte care sa ne dea demnitatea Romaniei si romanilor si care sa tina un echilibru intre puterile statului, sa fie mediator, sa fie facilitator mai mult decat un jucator. Sa fie un om care sa coalizeze, asa cum spunea si domnul Geoana, mai multe forte, nu numai fortele politice", a spus Rohan.

Presedintele PSD a avansat mai multe masuri economice pe care doreste sa le promoveze in situatia castigarii alegerilor prezidentiale. Intre acestea, acordarea catre bancile comerciale de resurse din rezervele de la BNR, sub forma de lei sau valuta, invers proportional cu cantitatea de titluri de stat atrase din piata. De asemenea, Geoana a promis initierea unei legi a actului unic de control in care statul roman va face un sigur act de control pe an, pentru a se inceta "hartuirea omului de afaceri" de catre functionari. El a avansat inclusiv ideea achizitionarii de "portiuni de banking" de catre CEC Bank pentru a construi o banca de stat mai puternica, care sa poata acorda in mod eficient credit agricol.

Totodata, liderul PSD le-a solicitat oamenilor de afaceri sa constituie o masa rotunda a industriasilor pentru a-si putea negocia punctele de vedere si interesele economice in mod transparent. El a mai dorit sa-i asigure pe cei prezenti ca, in situatia in care va obtine sefia statului, vor avea parte de stabilitate politica si predictibilitate economica.

La dezbatere au participat reprezentantii patronatelor din Romania, precum si liderii PSD Constantin Nita, Iulian Iancu, Marian Sarbu, Ecaterina Andronescu.

NewsIn