Piata mobilei va scadea in 2009 cu 20%, pana la 880 mil euro, estimeaza APMR
Data publicarii: 16-11-2009 | AfaceriPiata autohtona a mobilei va scadea in 2009 cu pana la 20%, comparativ cu 2008, pana la 880 milioane euro, pe fondul scaderii puterii de cumparare, determinate de criza economica, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny.
Ea sustine ca dupa ce in primele sapte luni piata a scazut cu 28%, lunile de toamna au adus usoare cresteri pe vanzarile de mobila.
"Era o scadere cam de 28%, inregistrata dupa primele sapte luni ale anului, noi speram ca reducerea sa fie de doar 20% la sfarsitul anului, datorita cresterii usoare a vanzarilor in perioada lunilor de toamna, fata de prima jumatate a anului", a spus Aurica Sereny.
Potrivit datelor furnizate de APMR, agentiei NewsIn, importul de mobila a scazut in primele sapte luni cu 36,6%, ajungand la o valoare de circa 171,66 milioane euro, fata de aproximativ 270,76 milioane euro in perioada ianuarie-iulie 2008.
Totodata, valoarea mobilierului exportat in primele sapte luni ale anului a fost de 579,13 milioane lei, in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului precedent, cand valoarea acestora a fost de 681,3 milioane euro. In plus, 64% din productia interna de mobilier din aceasta perioada a fost exportata.
In ceea ce priveste consumul aparent de mobila din primele sapte luni ale anului, acesta s-a diminuat cu 28%, pana la 498,85 milioane euro, fata de valoarea de 692,85 milioane euro inregistrata in anul precedent.
Potrivit presedintelui APMR, a nul acesta s-a manifestat atipic pentru toate activitatile in ansamblu si considera ca estimarile sunt relative.
"Ne dorim sa se pastreze parametrii in care ne-am desfasurat activitatea pana in prezent sau sa se imbunatateasca. Piata are fluctuatii, dimensiunile sectorului sunt mari si nimic nu se mai poate prognoza dupa regulile de pana acum. Trebuie sa incercam sa redescoperim asa-zisa « normalitate a prezentului »", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny.
Totodata, in aceeasi perioada numarul angajatilor din industria de mobilier a scazut cu pana la 16.400 (-23%), pana la 54.904 de oameni inregistrati la finele lunii iulie.
"In functie de structura productiei angajate prin contracte interne si externe, consideram ca numarul personalului sa nu mai scada ca numar anul viitor. Sunt necesare calificari si perfectionari in permanenta, pentru a se raspunde in timp util solicitarilor. Prelucrarea lemnului este o activitate care are nevoie de meserii diferite si de o formare permanenta a personalului", a adaugat Aurica Sereny.
Potrivit APMR, principalii producatori de pe piata autohtona de mobilier sunt, pentru segmentul arta-stil, Mobex, Simex si Libertatea S.A, in timp ce pentru segmentul de mobilier din panouri, Elvila, Lemet si Silvarom. In ceea ce priveste piata de mobilier tapitat, principalele companii sunt Cotta International, Mobila Dalin si Tehnoprod.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial