Videanu spune ca nivelul cotei unice si al TVA va ramane acelasi in 2010

Data publicarii: 16-11-2009 | Politica

Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a afirmat ca proiectul de Lege a bugetului pentru anul 2010 nu prevede o crestere a nivelului cotei unice de impozitare sau cresterea TVA, democrat-liberalul spunand ca face aceasta precizare pentru a pune capat speculatiilor privind marirea impozitelor.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu a sustinut, in conferinta de presa sustinuta la finele sedintei Biroului Permanent National al PDL, ca nivelul principalelor impozite va ramane acelasi in cursul anului viitor. "Atat cota unica, cit si TVA-ul nu se vor modifica in anul 2010. Constructia bugetara pe 2010 porneste de la premisa mentinerii cotei unice la 16% si a TVA-ului la 19%", a declarat democrat-liberalul.

Videanu a adaugat ca a facut aceste precizari pentru a raspunde speculatiilor facute pe aceasta tema. "Am vrut sa clarificam acest aspect pentru ca am vazut o serie de pozitii publice legate de intentia Guvernului de a majora taxele si impozitele pe anul viitor. Cu atat mai mult cu cat Legea bugetului este practic finalizata, asteapta legitmitatea unui guvern care sa poata depune proiectul la Parlament", a mai spus ministrul.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut, sambata, la Braila, ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa trimita legea bugetului pe 2010 la Parlament deoarece vrea sa-si ascunda "adevaratul plan" cu privire la politica economica si fiscala pe anul viitor, si anume cresterea taxelor si a TVA la 22%

"Nu exista nicio explicatie pentru faptul ca domnul Traian Basescu de trei zile nu promulga Legea pe care Parlamentul a  aprobat-o, in care abilitam Guvernul actual sa trimita Legea bugetului pe 2010, pentru ca, in acest moment, indiferent de campania electorala, este important sa dam un semnal ca in 2010 ne apucam serios de lupta impotriva crizei, de pastrarea locruilor de munca, de plata la timp a salariilor si a pensiilor si a subventiilor pentru agricultura si intr-adevar sa redevenim o tara normala, o tara unita", a afirmat Geoana.

El a mai sustinut ca seful statului nu vrea sa trimita bugetul pe 2010 la Parlament deorece fie nu doreste ca opinia publica sa vada "dezmatul banului public" din perioada in care PDL a ramas singur la guvernare, fie vrea sa "creasca taxele si vrea TVA la 22%".

Premierul in exercitiu Emil Boc a sustinut vineri ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat inca Legea care abiliteaza Guvernul demis sa prezinte proiectul de buget pe 2010 pentru ca trebuie respectat termenul in care actul normativ poate fi atacat la CCR. Intrebat daca Executivul va aproba saptamana viitoare Legea bugetului pe 2010, Boc a raspuns:"Vom vedea", precizand ca va avea un raspuns dupa ce actul normativ care ii permite sa trimita Parlamentului bugetul pe anul viitor va fi publicat in Monitorul Oficial.

El a precizat ca bugetul pe anul 2010 prevede mentinerea cotei unice la 16%, a TVA la 19% si alocarea, ca si in bugetul pe anul 2009, a 20% din venituri catre investitii.

Proiectul Legii bugetului prevede un deficit bugetar de 5,9% - cel convenit cu FMI - si o crestere economica de 0,5%, a mai spus Boc.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: