UE si SUA au ajuns la un acord pentru liberalizarea transportului aerian

Data publicarii: 17-11-2009 | International

Comisia Europeana, Statele Unite si sase alte state au semnat o declaratie comuna destinata liberalizarii transportului aerian, a anuntat Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), la finalul unei conferinte ce a avut loc la Montebello, in Quebec, relateaza AFP.

Documentul vizeaza trei domenii: acces la piata de capital, accesul la pietele nationale de transport ale tarilor semnatare si fixarea preturilor, potrivit unui comunicat al IATA.

Semnarea acestui document este calificata drept "un eveniment istoric" de catre directorul general al IATA, Giovanni Bisignani, care l-a descris ca pe un "semnal puternic ce anunta ca viitorul acestui sector are nevoie de un mediu mult mai liber" decat cel mostenit din trecut.

Cei opt semnatari ai documentului - SUA, UE, Chile, Malaezia, Panama, Singapore, Elvetia si Emiratele Arabe Unite -, ce reprezinta circa 60% din transportul aerian mondial, se angajeaza, astfel, sa "nu mai aplice anumite principii anacronice inscrise in acordurile bilaterale", a explicat Jeffrey Shane, fost subsecretar de stat al Transporturilor in SUA, care a prezidat reuniunea de la Montebello.

NewsIn