Patru din 10 firme active anul trecut in Romania aveau ca activitate principala comertul
Data publicarii: 18-11-2009 | AfaceriPatru din 10 firme active din Romania au avut anul trecut comertul ca activitate principala, insa cel mai mare numar mediu de salariati a fost inregistrat in 2008 in industrie, potrivit unei anchete publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, la sfarsitul anului trecut, in industrie erau active 61.260 de firme, respectiv 11,5% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii), in constructii erau 59.389 societati, in servicii - 199.738, iar in comert - 214.138 de firme, respectiv 40,1% din totalul de 534.525 de firme active in 2008.
In schimb, companiile din sectorul industrial au detinut in 2008 cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (37,2%, 1,6 milioane de angajati), urmate de cele din servicii (27,2%, 1,2 milioane). In comert erau anul trecut in medie 1,02 milioane salariati, iar in constructii - aproape 554.400 de persoane.
Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 27 de salariati, in timp ce in comert a fost de circa cinci salariati, potrivit INS.
In ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de firmele cu activitate principala de comert (40,5%, 387,6 miliarde lei). Firmele din constructii au avut cea mai mica cifra de afaceri, ponderea lor fiind de doar 9,7%, respectiv 93,2 miliarde lei. Pe ansamblu, cifra de afaceri din domeniul economic a fost anul trecut de 958 miliarde lei, adica aproximativ dublu fata de produsul intern brut al Romaniei.
Statistica a mai aratat ca in ce priveste investitiile brute, cele mai mari au fost facute in industrie, de 36,9% din totalul investitiilor, urmate de servicii, cu 30,1%, de constructii, cu 16,8%, in timp ce in comert au fost facute ponderea a reprezentat 16,2% din totalul investitiilor brute, de 144 miliarde lei.
"Valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta, in 2008, in proportie de 38,4% in industrie, 12% in constructii, 20,2% in comert si 29,4% in servicii", se mai arata in comunicatul Statisticii, care a mai precizat ca profitul a inregistrat valori pozitive in toate cele patru sectoare.
Astfel, dupa structura profitului pe sectoare de activitate, pe primul loc s-a clasat comertul (28,9%), urmat de industrie (28,2%), de servicii (27,1%) si de constructii (15,8%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online