BCE va retrage treptat stimulii din piete, ca sa nu alimenteze inflatia

Data publicarii: 22-11-2009 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a anuntat ca institutia va retrage treptat lichiditatea de urgenta injectata in economie, pentru a se asigura ca nu alimenteaza inflatia, relateaza Bloomberg.

"Nu va mai fi nevoie de toate masurile noastre de furnizare a lichiditatii la fel de mult ca in trecut, iar masurile exceptionale a caror continuare ar ameninta stabilitatea preturilor trebuie sa fie retrase prompt si fara echivoc", a declarat Trichet intr-o conferinta la Frankfurt.

Trichet a semnalat deja ca este putin probabil ca BCE sa prelungeasca oferta imprumuturilor cu scadenta la 12 luni acordate bancilor dupa cea de-a treia transa, din decembrie.

Guy Quaden, membru al consiliului de administratie al BCE, a indicat de asemenea ca institutia ar putea acorda mai putine credite pe trei si sase luni anul viitor. Totodata, oficialii au subliniat ca retragerea masurilor de urgenta nu implica neaparat majorarea dobanzii cheie in viitorul apropiat, de la minimul record.

Chiar daca zona euro a iesit in al treilea trimestru din cea mai grava recesiune de la cel de-al doilea Razboi Mondial, cu o crestere de 0,4%, nivelul redus al creditarii, expirarea planurilor de stimuli, cresterea somajului si aprecierea monedei europene ar putea afecta revenirea economica. Nivelul inflatiei din zona euro este negativ din luna iunie.

"Este prea devreme pentru a declara sfarsitul crizei", a spus Trichet. "Evolutia recenta a pietelor financiare a fost mai buna, este adevarat. Cu toate acestea, aceste dezvoltari sunt sustinute de un volum semnificativ de ajutoare oficiale".

Este totusi important ca sustinerea oferita de bancile centrale sa nu duca la "o dependenta pe termen lung a sectorului privat de acest sprijin", a spus Trichet. "Din acest motiv, actualele masuri exceptionale de politica monetara vor fi retrase treptat".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: