Hiturile muzicale care imprima ritm economiei mondiale

Data publicarii: 23-11-2009 | International

In fata ineficientei instrumentelor traditionale ale pietei de capital, investitorii cauta indici alternativi, capabili sa previna un nou dezastru financiar . De data aceasta, atentia analistilor s-a canalizat spre muzica pop, anunta USA Today. Idee absolut stranie, dar, daca se confirma, investitorii vor uita de rapoartele bursiere, cifre de bilant etc.

Noua abordare porneste de la premisa ca starea de spirit a populatiei e determinata nu numai de tipul de muzica ascultata, dar si de dorinta de a cumpara sau de a vinde la Bursa obligatiuni. Salturi si caderi emotionale insotite de oscilatii corespunzatoare pe Wall Street. "Cand moralul populatiei este pozitiv, de mare popularitate se bucura muzica pop, care aminteste de guma de mestecat si de emisiunile comice de la televizor.

Sunt perioade cand investitorii au cumparat actiuni", spune Matt Lampert. Astfel, cand Britney Spears ocupa primele locuri in toate clasamentele de specialitate, iar Ricki Martin lansa "La Vida Loca", indicii bursieri stabileau noi si noi recorduri de crestere.

Cand melodia "Smooth", a lui Carlos Santana, pierdea la 14 ianuarie 2000 suprematia in Billboard, indicele Dow Jones Industrial average reincepea sa creasca.

Financiarul