FMI considera ca jumatate din pierderile inregistrate de banci nu au fost inca publicate

Data publicarii: 23-11-2009 | International

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca circa jumatate din pierderile bancare provocate de criza financiara nu au fost inca publicate, relateaza Bloomberg.

"Consideram ca suntem inca in situatia in care multe pierderi nu au fost publicate. Nivelul pierderilor este dificil de estimat, dar sa spune ca se apropie de jumatate", a spus Strauss-Kahn, in cadrul unei conferinte din Londra.

Sistemele bancare "raman subcapitalizate" in multe economii avansate, conditiile financiare fiind "departe de normal", a apreciat directorul FMI.

Fondul Monetar International a anuntat in septembrie ca bancile ar putea detine inca active toxice in valoare de 1.500 miliarde dolari, ceea ce ar putea afecta pietele de creditare si ar putea incetini revenirea mondiala.

"Probabil ca in Statele Unite au fost afisate ceva mai multe pierderi si in Europa ceva mai putine, insa nivelul este aproape de jumatate. Prin urmare, mai avem un drum lung de parcurs", a afirmat Strauss-Kahn.

FMI si-a redus in septembrie estimarile legate de pierderile din credite si investitii la nivel mondial cu 15%, la 3.400 miliarde dolari, datorita ameliorarii conditiilor din pietele de creditare si semnalelor de crestere economica.

Pierderile din activele toxice vor creste din iulie 2009 pana la finalul anului viitor cu 470 miliarde dolari in zona euro, cu 420 miliarde dolari in Statele Unite si cu 140 miliarde dolari in Marea Britanie, a estimat FMI.

Institutiile financiare ar putea alege acum sa-si aume riscuri excesive, daca autoritatile nu iau masuri pentru reglementarea industriei, a avertizat Strauss-Kahn.

El a mai spus ca economia mondiala este stabila, in curs de ameliorare, insa ramane in continuare foarte vulnerabila.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: