Banca Angliei dezvaluie ca a salvat de la colaps bancile RBS si HBOS in octombrie 2008

Data publicarii: 25-11-2009 | International

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a dezvaluit ca a salvat anul trecut bancile RBS si HBOS, furnizandu-le imprumuturi de urgenta la momentul de varf al crizei financiare, si ca a actionat in secret in mod deliberat pentru a nu destabiliza sectorul financiar, relateaza AFP.

Banca centrala britanica a facut aceste dezvaluiri cu ocazia unei audieri a guvernatorului sau, Mervyn King, in fata parlamentarilor.

Intr-un document publicat pe pagina sa de internet, Banca Angliei a precizat ca a actionat in calitatea sa de "creditor de ultima instanta" in toamna anului trecut, acordand de urgenta imprumuturi catre Royal Bank of Scotland (RBS) si Halifax-Bank of Scotland (HBOS).

Institutia a inceput sa acorde aceste imprumuturi la inceputul lui octombrie 2008, putin dupa prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers. Valoarea creditelor a atins 61,6 miliarde lire sterline (68 miliarde euro) la jumatatea lunii octombrie 2008, iar sumele au fost rambursate integral in decembrie, in cazul RBS, si in ianuarie, de catre HBOS.

Intre timp, HBOS a fuzionat cu concurentul Lloyds TSB, cu sprijinul guvernului, pentru a forma Lloyds Banking Group (LBG). Ulterior, LBG si RBS au fost principalii beneficiari ai planului guvernamental de sustinere a sectorului financiar, in cadrul caruia au fost partial nationalizate.

Statul britanic detine acum 70% din RBS - la care va ajunge in curand la o participatie de 84% - si 43% din actiunile LBG.

Banca Angliei a explicat ca a ales la acel moment, date fiind conditiile exceptionale de pe pietele financiare, sa nu dezvaluie existenta acestor imprumuturi de salvare, pentru ca aceasta informatie ar fi riscat sa provoace o criza sistemica.

In prezent, institutia considera ca pastrarea secretului nu mai este necesara, dupa ce RBS a aderat la planul guvernamental de protejare contra activelor toxice si dupa ce LBG a reusit o majorare masiva de capital.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: