Firmele de leasing considera ca o stagnare a pietei in 2010 ar fi o performanta
Data publicarii: 25-11-2009 | AfaceriPiata romaneasca de leasing ar inregistra o performanta daca s-ar mentine in 2010 la nivelul din acest an, sustin reprezentantii companiilor de leasing, care estimeaza pentru acest an afaceri de cel mult 1,5 miliarde euro sau chiar sub acest nivel.
"Piata romaneasca de leasing ar putea ajunge in acest an la cel mult 1,5 miliarde euro, in cel mai fericit caz. Pentru 2010 ar fi o performanta sa se pastreze nivelul din acest an, insa ar putea fi mai jos. Sunt multe necunoscute la mijloc. Prima parte a anului viitor va fi foarte dificila", a declarat Dan Constantinescu, managing director in cadrul Unicredit Leasing.
El sustine ca lectiile pe care le-au primit anul acesta companiile de leasing le va face mai prudente in viitor, iar principala preocupare a acestora va fi stabilizarea portofoliului si orientarea catre segmentele mai putin dezvoltate.
Si directorul general al MKB Romexterra Leasing, Cornel Coca Constantinescu, considera ca ar fi o evolutie buna a pietei romanesti de leasing daca firmele de profil reusesc in 2010 sa se mentina la nivelul din acest an. El se asteapta ca in a doua parte a anului viitor sa apara primele semne pozitive.
In ce priveste evolutia pietei in acest an, directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, crede ca va ajunge, probabil, la nivelul anilor 2004-2005 ca volum de afaceri, insa pentru companii cel mai important lucru in acest moment il reprezinta stabilizarea portofoliilor.
"Companiile s-au focalizat pe solutii de stabilitate, reorganizare interna, calcul de provizioane, administrare de parcuri auto", a mai spus Mateescu.
Jucatorii de pe piata de leasing considera ca predictibilitatea in mediul economic si sprijinul din partea statului ar fi conditii necesare pentru o evolutie favorabila a pietei de leasing.
Directorul general al Raiffeisen Leasing sustine ca piata de leasing depinde foarte mult si de bugetul statului, de modul cum se colecteaza si cum se platesc datoriile, deoarece acest aspect antreneaza "in lant" platile la nivelul clientilor.
"In a doua jumatate a anului viitor, probabil vom ajunge la un palier de predictibilitate in ce priveste inflatia sau indicatorii macroeconomici, dupa care putem incerca sa cladim ceva. Daca ne uitam la nivelul anilor 2007 sau 2008, nu cred ca vom ajunge curand la volumele de atunci", a estimat Mateescu.
"Sunt clienti carora nu li s-au onorat facturile de catre stat, facturi pentru lucrari executate si au intrat astfel in blocaj financiar", a spus directorul general al MKB Romexterra Leasing, Cornel Coca Constantinescu.
Alti jucatori sustin ca piata romaneasca de leasing s-a dezvoltat "fara control" in ultimii ani, in conditiile in care multe firme de leasing au tintit doar cota de piata, fara sa analizeze atent riscurile.
"Am finantat in mod excesiv, la nivelul conditiilor economice din momentul respectiv", a explicat directorul general al BCR Leasing, Claudiu Stanescu.
Pe de alta parte, oficialii companiilor de leasing sustin ca dealerii auto nu sunt increzatori in ce priveste anul 2010, in conditiile in care se asteapta la un an mai rau pentru piata auto comparativ cu 2009.
Secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu, anticipa recent ca piata romaneasca de leasing ar putea stagna in 2010 la un volum de bunuri finantate de 1,25 miliarde euro, nivel estimat pentru 2009. Scadere pietei de leasing in acest an fata de 2008 ar fi de 74%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere