PE vrea ca pasagerii companiilor aeriene care au dat faliment sa fie despagubiti
Data publicarii: 26-11-2009 | InternationalParlamentarii europeni propun ca pasagerii care au rezervat bilete de avion la companiile aeriene care au dat faliment sa primeasca despagubiri, potrivit unei rezolutii adoptate miercuri de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, potrivit unui comunicat al institutiei.
Astfel, Parlamentul European (PE) invita Comisia Europeana sa examineze posibilitatea unei propuneri legislative pana la 1 iulie 2010, care sa aiba ca obiectiv acordarea unor despagubiri pasagerilor compnaiilor care intra in faliment.
Potrivit europarlamentarilor, aceasta propunere ar trebui sa defineasca inclusiv aranjamentele financiare si administrative.
"Propunerea legislativa ar trebui sa definasca inclusiv principiul responsabilitatii reciproce pentru pasageri si pentru toate companiile aeriene care zboara spre aceeasi destinatie si care au locuri disponibile si care ar putea astfel asigura repatrierea acelor pasageri care se regasesc blocati intr-un aeroport strain, in caz de faliment al companiei aeriene", se arata in comunicat.
De asemenea, deputatii sustin ca in ultimul deceniu s-au inregistrat cresteri substantiale ale numarului de transportatori aerieni relativ mici cu tarife reduse, care opereaza pe destinatii de vacante recunoscute, independent de numarul de pasageri transportati. Potrivit parlamentarilor europeni, in aceeasi perioada s-au inregistrat 77 de falimente in idustria aviatiei, iar in unele cazuri pasagerii "s-au regasit blocati la destinatia calatoriei, fara a putea sa utilizeze biletul de intoarcere".
Acestia au invocat ca exemplu ultimul caz de acest fel, cel al Sky Europe din aceasta vara, care nu a oferit nicio despagubire clientilor si pentru biletele achizitionate.
Pentru a consolida pozitia psagerilor cazurilor de faliment al unei companii aeriene, reprezentantii PE propun mai multe optiuni, printre care asigurarea obligatorie pentru companiile aeriene, precum si stabilirea unui fond de garantie. De asemenea, acestia sustin ca ar trebui sa existe servicii de asigurare voluntara pentru pasageri, pe care companiile aeriene ar trebui sa aiba obligatia de a le propune.
PE invita Comisia sa examineze posibilitatea eliberarii rapide a aeronavelor sechestrate de autoritatile nationale de reglementare, pentru ca acestea sa poata fi utilizate pentru repatrierea persoanelor blocate la destinatie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online