Obama: SUA si-ar putea reduce emisiile de CO2 cu 17% pana in 2020 si cu 42% pana in 2030

Data publicarii: 26-11-2009 | International

Presedintele american Barack Obama va transmite la summit-ul asupra climatului de la Copenhaga ca SUA si-ar putea diminua emisiile de CO2 cu 17% pana in 2020 fata de nivelul din 2005, cu 30% in 2025 si cu 42% pana in 2030, a anuntat Casa Alba, potrivit AFP.

Presedintia americana nu a precizat cat reprezinta aceste reduceri fata de anul 1990, an de referinta ales de cea mai mare parte a tarilor participante la negocierile asupra climatului ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Obama a decis sa participe la conferinta internationala "pentru a da un avant negocierilor" asupra climatului, a declarat consilierul sau principal pe probleme climatice, Mike Froman.

Obama va fi prezent in capitala daneza pe 9 decembrie, in cadrul conferintei care se va derula intre 7 si 18 decembrie, a mai precizat Casa Alba.

Obama, a carui tara este unul dintre cei mai mari poluatori din lume, se alatura astfel zecilor de sefi de stat si de guvern care au acceptat deja invitatia Danemarcei, gazda acestei conferinte ONU. Liderul american urma sa mearga oricum in Europa in 10 decembrie, pentru a primi premiul Nobel pentru pace, la Oslo.

Prezenta lui Obama alimenteaza sperantele pentru un acord semnificativ in capitala daneza, in timp ce Statele Unite au un rol crucial de jucat in lupta impotriva incalzirii climatice.

Obama a spus in ultimele zile ca asteapta de la Copenhaga un acord important, care sa permita masuri concrete si imediate. El a mai spus si ca discutiile pe care le-a avut in noiembrie cu liderii chinez si indian au permis apropierea de un asfel de acord.

NewsIn