Bancile europene au o expunere de 13 miliarde euro pe Dubai, estimeaza Credit Suisse
Data publicarii: 27-11-2009 | InternationalExpunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat este estimata la aproximativ 13 miliarde euro, potrivit unei note publicate joi de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria, relateaza AFP.
Analistii Credit Suisse precizeaza ca expunerea bancilor europene pe Orientul Mijlociu nu depaseste 2% din angajamantele lor, iar expunerea pe Dubai este doar o parte a expunerii pe intreaga regiune.
In ipoteza in care Dubaiul si entitatile publice sau controlate de stat ar fi in incapacitate de a-si onora 50% din datorie, factura pentru bancile europene ar fi de 5 miliarde de euro, ceea ce ar genera o crestere a provizioanelor pentru pierderi cu 5% in 2010, potrivit bancii elvetiene.
Datoria totala a Dubaiului era estimata la 80 miliarde dolari in 2008, din care 70 miliarde dolari sunt datorii ale companiilor publice. Dubai World, firma care administreaza participatiile statului, are datorii de 59 miliarde dolari.
Emiratul, lovit din plin de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat miercuri ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.
Totusi, analistii chestionati de Dow Jones Newswires estimeaza ca expunerea bancilor europene ar fi in realitate de circa 26 miliarde euro, dubla fata de nivelul calculat de Credit Suisse.
In nota sa, Credit Suisse enumera, printre institutiile financiare care ar avea expuneri pe Dubai, bancile britanice HSBC, RBS si Barclays, cele franceze BNP Paribas si Calyon (subsidiara a Credit Agricole), banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS.
Reprezentantii Calyon au precizat, pentru AFP, ca expunerea bancii pe Dubai este "scazuta" si ca ar consta in special in imprumuturi sindicalizate, acordate unei firme de mai multe banci. De asemenea, Credit Suisse a sustinut ca expunerea sa este "nesemnificativa", in timp ce UBS a refuzat sa faca vreun comentariu.
Grupul olandez ING a precizat, la randul sau, ca are o expunere "gestionabila" si ca nu are vreun motiv "sa-si modifice previziunile privind costul riscului" in legatura cu platile neachitate de clienti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial